Ryžu takto nikdy neskladujte. Vďaka tejto chybe sa stáva živnou pôdou pre baktérie!

Kto neuvaril príliš veľa ryže? Stáva sa to najmä vtedy, keď nemeriame jeho množstvo. Ukazuje sa, že pri dlhšom skladovaní musíte byť opatrní. Veľmi dôležité je miesto, kde necháme uvarenú ryžu.

Správne skladovanie ryže je veľmi dôležité.

Ryžu si často predstavujeme ako produkt, ktorý možno dlho skladovať. To platí aj pre už uvarenú. To je pravda, ale nie úplne.

Ak to urobíme nesprávne, ryžu budeme musieť vyhodiť, čo nie je ani ekologické, ani ekonomické. Ako zdôrazňuje dietologička Anna Jedrej, nesprávne skladovanie ryže môže mať aj vážne zdravotné následky.

Oplatí sa jesť ryžu?

Ryža je jednou z najčastejšie konzumovaných obilnín na svete. Je základnou ingredienciou ázijskej kuchyne. Často ju používame aj do šalátov a ako prílohu do polievok a hlavných jedál.

Vďaka obsahu ryžového proteínu, ktorý poskytuje všetky esenciálne aminokyseliny, je vyváženým zdrojom rastlinných bielkovín.

Navyše, nízky obsah kalórií z ryže robí ideálnu zložku pri redukčných diétach a komplexné sacharidy dodávajú energiu postupne.

Ako skladovať varenú ryžu?

Hoci varenie ryže je jednoduché a je nepravdepodobné, že by spôsobovalo nejaké problémy, jej skladovanie môže byť nevhodné.

Dietologička Anna Jedrej varuje pred ponechaním uvarenej ryže pri izbovej teplote, čo podporuje rast baktérií Bacillus cereus, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom.

Už po dvoch hodinách sa na ryži môžu vyvinúť toxíny, ktoré spôsobia zvracanie a hnačku.

Ak je uvarenej ryže prebytok, odporúča sa ju rýchlo ochladiť a vložiť do chladničky v tesne uzavretej nádobe. Ak však aj po niekoľkých hodinách zostane na pulte, je lepšie ju vyhodiť.

Odmerajte množstvo ryže na varenie

Pod príspevkom dietologičky na IG sa strhla búrlivá diskusia, v ktorej varovala pred nechávaním ryže na kuchynskej linke.

Niektorí ľudia jej vyčítali, že podporuje plytvanie potravinami, no odborník sa odvoláva na výskum potvrdzujúci nebezpečenstvo nesprávneho skladovania ryže.

Odporúča presne odmerať potrebné množstvá, aby nič nezostalo na neskôr.

Dietologička tiež zdôrazňuje, že hoci následky takéhoto skladovania nepocíti každý, pozor by si mali dávať najmä ľudia s citlivejším tráviacim systémom, malé deti a tehotné ženy.

Zdôrazňuje hodnotu výskumu dostupného na PubMed, ktorý podporuje jej varovania.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*