
Keď sa každému povie Veľká noc, napadne šunka a mnohé lahôdky, no málokto pozná triky, ktorými sa šunka pripravuje.
Chuť šunky samozrejme závisí od jej kvality, no veľký vplyv na ňu má aj spôsob varenia! Pozrime sa, na čo si musíme dať pozor, ak chceme vyrobiť božskú veľkonočnú šunku!
Uvarte si ju aspoň deň pred podávaním, inak sa vám ju nepodarí pekne nakrájať. Umyte šunku a namočte ju aspoň na jednu noc. Pomôže to odstrániť prebytočnú soľ a absorbovať vysušené vlákna, čím sa uľahčí varenie.
Pred namáčaním narežte kožu a tukovú vrstvu pod ňou. Šťavu, v ktorej sa namáča, môžeme dochutiť cesnakom a bielym vínom.
Nevarte v tlakovom hrnci, pretože vrstva tuku sa rýchlo roztopí a mäso bude žuvacie. Radšej tomu venujeme viac času: musíte ju variť toľko hodín, koľko je váha šunky.
Do vriacej vody môžete pridať aj cibuľu, korenie a bobkový list. Necháme vychladnúť vo vlastnej šťave a potom scedíme. Šťavu možno použiť aj na varenie fazuľovej polievky.
Toto robí šunku dobrou:
1. Tradične sušená šunka môže obsahovať iba dusičnan sodný (E251) a dusitan sodný (E250). Dusičnany dodávajú mäsu charakteristickú marinovanú chuť a zaisťujú, že vydrží čo najdlhšie.
2. Neobsahuje žiadne pridané sacharidy.
3. Šunka podľa predpisov obsahuje 7% soli a max. Môže obsahovať 25% soľanky a hrúbka slaniny môže byť 2 cm.
4. Šunka, ktorá je lacnejšia, obsahuje pravdepodobne oveľa nižší podiel mäsových bielkovín.
5. Tradičnú surovú údenú šunku nikdy neskladujte v chladničke.
6. Surovú šunku varte na miernom ohni toľko hodín, koľko sama váži.
7. Správna doba varenia zabíja všetky baktérie.
8. Varenú údenú šunku, viazanú šunku a strojovo vyrobenú šunku treba pred konzumáciou uchovávať v chladničke.
Tu je návod, ako urobiť dobrú domácu šunku:
Aký druh šunky by sme si mali vybrať?
Šunka je koža s kosťou, alebo pliecko dusené nasucho. Môže sa uchovávať šesť mesiacov, pretože niekoľko mesiacov dozrieva a potom sa údi. Kúpte si ju od výrobcu, ak chcete tradičné príchute.
Tradične sušená šunka dozrieva mesiac, dozrieva niekoľko týždňov a niekoľko hodín sa údi studeným dymom. Rýchlo vytvrdená surová šunka obsahuje kuchynskú soľ a dusitany, vydrží mesiac.
Rýchlo dusená šunka – uchováva si trvanlivosť jeden mesiac.
Leave a Reply