Skladovanie zemiakov v chladničke? Toto mnohých zaskočí!

Kde by sa mali zemiaky skladovať? Je chladnička naozaj tou najlepšou voľbou? Okrem toho, že hľuzy zmäknú a pokrčia, môžu sa zmeniť aj na časovanú bombu. Aspoň tak sa to dlho myslelo.

Väčšina z nás skladuje zemiaky doma alebo v špajzi, no ukazuje sa, že nie každý to robí správne. Britskí odborníci na výživu zdôrazňujú, že miesto skladovania je pre kvalitu zemiakov kľúčové.

Pred niekoľkými rokmi Britská agentúra pre potravinové normy (vládna agentúra zodpovedná za ochranu verejného zdravia v súvislosti s potravinami) vyzvala ľudí, aby neskladovali surové, neošúpané zemiaky v chladničke. Prečo?

Verilo sa, že zemiaky skladované na miestach, kde bola teplota nižšia ako 6 °C, produkujú viac cukrov.

A tie sa zase pri pečení či smažení zemiakov mali spojiť a vytvoriť neurotoxickú látku zvanú akrylamid, ktorá vo veľkom množstve môže poškodzovať nervový systém, narúšať metabolizmus a dokonca prispievať k vzniku rakoviny.

Následný výskum však ukázal, že skladovanie zemiakov v chladničke výrazne nezvyšuje riziko tvorby akrylamidu v porovnaní s ich skladovaním na chladnom a tmavom mieste.

Kde skladovať zemiaky?

Optimálna teplota na skladovanie zemiakov je medzi 7 a 10°C. Aby boli bezpečné na konzumáciu a zachovali si nutričnú hodnotu, mali by byť skladované na tmavom mieste. Doma by bola na tento účel ideálna pivnica alebo špajza.

Príliš vysoká teplota spôsobí klíčenie alebo hnilobu zemiakov. Vlhkosť vzduchu by mala byť mierna, okolo 80-90%. (keď je príliš sucho, môžu vyschnúť a pokrčiť sa a keď je príliš vlhké, môžu splesnivieť).

Okrem toho by mal byť prístup zemiakov k slnečnému žiareniu obmedzený na minimum.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*