Ingrediencie na tvarohovú hmotu:
- 1 kg tvarohu
- 150 g práškového cukru
- 200 g kyslej smotany 18%
- 2 kg pomarančov
- 2 polievkové lyžice cukru
- strúhaná kôra z jedného pomaranča
- 2 čajové lyžičky pomarančového extraktu
- 400 ml smotany 30%
- 4 polievkové lyžice želatíny
- 100 ml vriacej vody (na želatínu)
Ingrediencie na želé:
- 2 pomarančové želé
- 900 ml vriacej vody
Okrem toho:
- asi 20 kusov maslových sušienok
Postup:
- Želé
Vodu prevaríme a do vriacej vody nalejeme želé. Dôkladne premiešame, kým sa nerozpustia vo vode a necháme vychladnúť. Želé musí byť chladné, tuhnúce, ale stále tekuté. Želé si pripravíme hneď na začiatku robenia cesta, pretože trvá niekoľko hodín, kým želé mierne stuhne.
- Forma a spodok tvarohového koláča
Formu s rozmermi 24 × 38 cm vystelieme papierom na pečenie. Na spodok dáme sušienky. V prípade potreby sušienky nakrájajte tak, aby presne pokrývali dno formy. Formu nechajte bokom na neskoršie použitie.
- Pomaranče
- Jeden pomaranč oparíme vriacou vodou, osušíme a šupku nastrúhame na strúhadle. Potom ošúpte všetky pomaranče a pomocou noža vyrežte dužinu zo stredu. Pomaranče môžeme ošúpať aj inak. Cieľom je mať čisto oranžovú farbu bez bieleho filmu.
- Do panvice vložíme pomarančovú dužinu, pridáme 2 polievkové lyžice cukru a varíme, kým sa pomarančová šťava neodparí. Akonáhle pomarančom dôjde šťava, môžeme naliať do pohára.
- Takto urýchlime odparovanie štiav. Po tepelnej úprave mi vyšlo 800 g pomarančovej peny. Takto pripravenú pomarančovú penu necháme vychladnúť.
- Tvaroh
- Do misky dáme 4 polievkové lyžice želatíny, zalejeme 100 ml vriacej vody a necháme napučať. Potom všetko miešame, kým sa želatína nerozpustí a necháme vychladnúť. Pri vychladzovaní sa oplatí želatínu niekoľkokrát premiešať, aby sa nevytvorili hrudky.
- Do misky nalejeme 30% hustú smotanu (vybratú priamo z chladničky a veľmi vychladenú) a vyšľaháme dotuha.
- Do misky dáme tvaroh, pridáme práškový cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru, 18% smotanu a vyšľaháme dohladka. Potom pridajte pomarančovú dužinu a všetko premiešajte. Teraz pridajte predtým pripravenú šľahačku a premiešajte. Pridáme ešte 2 lyžičky pomarančového extraktu a miešame len dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Nakoniec malým prúdom prilejeme vychladnutú želatínu a všetko dobre premiešame, nie však dlho.
- Vraciame sa k forme. Na sušienky dáme tvarohovú hmotu a pekne ju rozotrieme po celej forme, aj po vrchu. Dáme do chladničky na cca 30 minút, aby hmota stuhla.
- Keď tvarohová hmota stuhne, zalejeme vychladnutým zahusťujúcim (ale stále tekutým) želé. V prípade potreby potrieme želé po celej ploche koláča. Potom dáme do chladničky najlepšie na 12 hodín.
Dobrú chuť! 😋
Leave a Reply