Skutočný pomarančový koláč: Okamžite vám zlepší náladu!


Ingrediencie na tvarohovú hmotu:
  • 1 kg  tvarohu
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g kyslej smotany 18%
  • 2 kg pomarančov
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • strúhaná kôra z jedného pomaranča
  • 2 čajové lyžičky pomarančového extraktu
  • 400 ml smotany 30%
  • 4 polievkové lyžice želatíny
  • 100 ml vriacej vody (na želatínu)
Ingrediencie na želé:
  • 2 pomarančové želé
  • 900 ml vriacej vody
Okrem toho:
  • asi 20 kusov maslových sušienok

Postup:
  • Želé

Vodu prevaríme a do vriacej vody nalejeme želé. Dôkladne premiešame, kým sa nerozpustia vo vode a necháme vychladnúť. Želé musí byť chladné, tuhnúce, ale stále tekuté. Želé si pripravíme hneď na začiatku robenia cesta, pretože trvá niekoľko hodín, kým želé mierne stuhne.

  • Forma a spodok tvarohového koláča

Formu s rozmermi 24 × 38 cm vystelieme papierom na pečenie. Na spodok dáme sušienky. V prípade potreby sušienky nakrájajte tak, aby presne pokrývali dno formy. Formu nechajte bokom na neskoršie použitie.

  • Pomaranče
  1. Jeden pomaranč oparíme vriacou vodou, osušíme a šupku nastrúhame na strúhadle. Potom ošúpte všetky pomaranče a pomocou noža vyrežte dužinu zo stredu. Pomaranče môžeme ošúpať aj inak. Cieľom je mať čisto oranžovú farbu bez bieleho filmu.
  2. Do panvice vložíme pomarančovú dužinu, pridáme 2 polievkové lyžice cukru a varíme, kým sa pomarančová šťava neodparí. Akonáhle pomarančom dôjde šťava, môžeme naliať do pohára.
  3. Takto urýchlime odparovanie štiav. Po tepelnej úprave mi vyšlo 800 g pomarančovej peny. Takto pripravenú pomarančovú penu necháme vychladnúť.
  • Tvaroh
  1. Do misky dáme 4 polievkové lyžice želatíny, zalejeme 100 ml vriacej vody a necháme napučať. Potom všetko miešame, kým sa želatína nerozpustí a necháme vychladnúť. Pri vychladzovaní sa oplatí želatínu niekoľkokrát premiešať, aby sa nevytvorili hrudky.
  2. Do misky nalejeme 30% hustú smotanu (vybratú priamo z chladničky a veľmi vychladenú) a vyšľaháme dotuha.
  3. Do misky dáme tvaroh, pridáme práškový cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru, 18% smotanu a vyšľaháme dohladka. Potom pridajte pomarančovú dužinu a všetko premiešajte. Teraz pridajte predtým pripravenú šľahačku a premiešajte. Pridáme ešte 2 lyžičky pomarančového extraktu a miešame len dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Nakoniec malým prúdom prilejeme vychladnutú želatínu a všetko dobre premiešame, nie však dlho.
  4. Vraciame sa k forme. Na sušienky dáme tvarohovú hmotu a pekne ju rozotrieme po celej forme, aj po vrchu. Dáme do chladničky na cca 30 minút, aby hmota stuhla.
  5. Keď tvarohová hmota stuhne, zalejeme vychladnutým zahusťujúcim (ale stále tekutým) želé. V prípade potreby potrieme želé po celej ploche koláča. Potom dáme do chladničky najlepšie na 12 hodín.
Dobrú chuť! 😋

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*