![215519_profimedia0284963108_ls](https://babickinerady.sk/wp-content/uploads/2024/02/215519_profimedia0284963108_ls-678x381.jpg)
Väčšina z nás si z detstva pamätá pripálené mlieko ako najväčšiu nočnú moru, no Srbi pevne veria, že takto pripravené mlieko je dobré na upokojenie kašľa.
Karamelizovaný cukor, mlieko a tuk – to je nápoj nášho detstva. Je to starý recept, ktorý ustarané mamičky pripravovali vždy, keď sme začali kašľať, pocítili prvé príznaky chrípky.
Existujú 3 spôsoby, ako pripraviť tento nápoj:
1. Cukor, mlieko a tuk (bravčový alebo husací)
V plechovom hrnci skaramelizujeme 2 lyžičky cukru, potom ešte počas varu pridáme mlieko a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Keď nalejete do pohára, pridajte lyžičku tuku (bravčového alebo husacieho) a vlažný pomaly vypite. Chuť nie je zlá, ak sa pridá bravčová masť.
2. Mlieko, tuk a med
Mlieko sa zohrieva, kým nezovrie, a potom sa pridá tuk. Keď nápoj vychladne, pridajte lyžicu medu a vypite pred spaním. Ak máte horúčku, najlepšie je zabaliť sa pekne do deky a po tomto nápoji hneď zaspať.
3. Cukor, mlieko a vetvička šalvie
Cukor sa skaramelizuje a potom sa pridá mlieko. Kým mlieko ešte vrie, vloží sa doň vetvička šalvie a po niekoľkých minútach sa odstaví z ohňa, precedí a ešte teplý nápoj sa vypije.
Keďže ide o starý ľudový liek, existuje veľa variácií. Podeľte sa s nami o svoj recept v komentároch?
Leave a Reply