Super zdravé, posilňujúce imunitu, stojace pár drobných a rastúce kdekoľvek za pár dní!

Pravdepodobne ste už počuli o tom, aké sú klíčky zdravé a pravdepodobne ste ich videli v obchodoch so zdravou výživou, v krabicových šalátoch alebo na tanieri v reštauráciách.

Nie je prekvapením, že klíčky sú v súčasnosti také obľúbené, pretože sú plné živín. Často sa hovorí, že vyčerpaná pôda, a teda aj rastliny v nej pestované, sú čoraz viac ochudobnené o vitamíny a minerály.

Výhody konzumácie klíčkov

Dobrou správou je, že klíčky sú bohaté na tieto živiny a dokonca obsahujú aktívne enzýmy pri klíčení semien, ktoré sú tiež dobré pre naše trávenie. Klíčky obsahujú oveľa viac vitamínov, minerálov a antioxidantov ako plody dospelých rastlín.

Klíčky majú nízky obsah sacharidov a tukov, nízky obsah kalórií a sú tiež dobrým zdrojom vlákniny. Podporujú trávenie a imunitný systém. Klíčky semien konkrétnej rastliny majú charakteristickú, pre rastlinu špecifickú chuť.

Čo by ste si mali zaobstarať?

Ak chcete klíčiť, musíte si kúpiť klíčiace semená, ktoré sú k dispozícii v obchodoch so zdravou výživou. Keďže si ekologické semená budete klíčiť sami doma, môžete si byť istí, že časom neprídu do kontaktu s chemikáliami.

Nepotrebujete malú záhradku, kvetináče ani pôdu, pretože na klíčenie semien stačí voda a vhodná nádoba. Klíčiace misky si môžete kúpiť v ekologických obchodoch a internetových obchodoch, ale postačí vám aj nádoba.

Budete tiež potrebovať kus sieťoviny alebo gázy. Toľko o potrebných nástrojoch.

Ako klíčiť?
  1. Začnime s litrovou nádobou. Dajte do nej 1,5 až 2 polievkové lyžice semien, umyte ju a potom ju do polovice naplňte vodou. Nechajte stáť vo vode cez noc, najmenej však 8 hodín. Na druhý deň ráno ju opláchnite a nechajte odkvapkať.
  2. Hustú tkanú sieťku alebo gázu pripevnite k ústiu nádoby pomocou gumičky. Otočte nádobu hore dnom, aby sa semená mohli vyvetrať a aby z nich mohla odkvapkávať prebytočná voda.
  3. Semená každý večer a ráno premyte vlažnou vodou, kým nevyklíčia aspoň na dĺžku 2 cm. Ak ich nespotrebujete ihneď, uložte ich do vzduchotesnej nádoby v chladničke.
Ak sa vám tento článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*