Chalva je sladkosť z Indie a Strednej Ázie. Známa je aj v juhozápadnej Ázii, východnej a južnej Európe. Je populárna na Blízkom východe a na Balkáne, ale je známy aj v niektorých oblastiach bývalého Sovietskeho zväzu.
Ingrediencie:
Hoci sa ingrediencie v jednotlivých krajinách líšia, základ je rovnaký: sezamové semienka, cukor, med a rastlinný olej. Rozdielne vlastnosti sú spôsobené zložkami: lieskové orechy, vlašské orechy, kakao, mandle alebo pistácie.
Chalva má jedinečné nutričné vlastnosti. Suroviny, z ktorých sú vyrobené, sú prírodnými zdrojmi bielkovín, sodíka, vápnika, draslíka, horčíka, van, zinku, fosforu a diétnych kyselín. Vyrába sa zo slnečnicových semien. Vďaka tomu obsahuje vysoký podiel vitamínov B1 a F.
Hlavnou úlohou vitamínu B1 alebo tiamínu je udržiavanie nervového systému a stimulácia činnosti srdca a svalov. Vitamín B1 je potrebný na štiepenie sacharidov, cukru a škrobu v ľudskom tele, normalizuje žalúdočnú kyselinu.
Tento vitamín dokáže premieňať sacharidy na glukózu, ktorá je hlavným zdrojom energie pre ľudský mozog. Ak teda naše telo dostane dostatočné množstvo vitamínu B1, naše duševné schopnosti sa môžu výrazne zlepšiť.
Tiamín sa dá ľahko nahradiť, pretože sa nachádza takmer vo všetkých potravinách, no teplo pri varení a pečení ničí vitamín B1.
Nadbytočné množstvo vitamínu B1 odchádza z nášho tela spolu s močom, v tkanivách a orgánoch sa vôbec neukladá, preto je potrebné prijať a nahradiť príslušné množstvo každý deň.
Vitamín F je stavebným materiálom bunkovej membrány. Jeho účinky: znižuje trombózu a tvorbu cholesterolu, znižuje krvný tlak, rozširuje cievy, znižuje ukladanie cholesterolu, zosilňuje účinok inzulínu, vedie k chudnutiu spaľovaním nasýtených tukov, pôsobí protizápalovo a artrózne, priaznivo pôsobí vplyv na fungovanie mozgu, dáva pocit pohody.
Nedostatok vitamínu F môže spôsobiť kožné problémy, sklon k infekciám, artritídu, neplodnosť alebo ťažkosti s otehotnením, emocionálne problémy – sklon k stresu.
Denná potreba vitamínu F: 1 % všetkých denných kalórií.
Produkty Calva sa vyrábajú lisovaním slnečnicových semienok za studena, takže si zachovávajú plný obsah vitamínov, takže pri dodržaní odporúčaného množstva je produkt zdravou „sladkosťou“.
Bol článok pre vás užitočný? Ak áno a zaujal vás, zdieľajte ho aj so svojmi priateľmi na Facebooku.
Leave a Reply