Tajomstvo domácej majonézy, ktorú robia zle takmer všetky gazdinky!

Domáca majonéza je, ako vieme, oveľa zdravšia ako tá kupovaná v obchode. Preto, ak môžete, nekupujte ju v obchode, ale vyrobte si vlastnú. Robiť majonézu sa treba naučiť len raz, nie je na tom nič magické.

Ak budete dodržiavať niekoľko pravidiel, už nikdy nebudete mať problém. A naozaj, ako všetko ostatné, je lepšie jesť domáce ako kupované. Ak dodržíte niekoľko pravidiel, vaša majonéza bude hotová oveľa skôr!

  • Na úspešnejšiu prípravu majonézy použite namiesto drevenej lyžice tyčový mixér
  • Oddeľte žĺtky od bielkov. Budete potrebovať len žĺtky. Na prípravu majonézy použite toľko žĺtkov, koľko chcete. Tým sa približne určí množstvo majonézy. Na každý žĺtok budete potrebovať aj polievkovú lyžicu octu. Potom pridajte soľ a korenie, začnite mixovať a postupne pridávajte olej.

  • Olej a vajcia by mali mať rovnakú alebo chladenú teplotu.
  • Na jeden žĺtok použite približne 125 ml oleja. Podľa toho vypočítajte množstvo oleja na niekoľko vajec.
  • Ak chcete zvýšiť množstvo majonézy, pridajte vyšľahaný bielok a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
  • Ak majonézu pripravíte zo sójového alebo kukuričného oleja, vydrží v chladničke až týždeň
  • Majonéza sa zrazí, ak sa olej pridá príliš rýchlo alebo príliš veľa naraz

Ak sa majonéza pretiekla:

1. Pridajte dve polievkové lyžice prevarenej vody a dobre premiešajte.

2. Majonézu nepretržite miešajte 2 minúty. Ak sa to stále nespojí, do čistej nádoby vložte žĺtok.

3. K žĺtku pridávame po troškách rozmixovanú majonézu. Neponáhľajte sa, pomaly.

4. Majonézu miešajte, kým nedosiahnete požadovanú kvalitu. Ak do žĺtka na začiatku pridáte trochu horčice, môžete zabrániť jeho zrážaniu.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*