Jednou zo zdravých a vynikajúcich pochutín je žltý tvaroh, ktorý si podľa správnej receptúry môže pripraviť každý aj doma.
Ak ste o ňom ešte nepočuli alebo ste ho ešte neskúšali, tento rok si ho určite urobte, pretože svojou príjemnou chuťou vás ozaj osloví.
Urobte to takto
Žltý tvaroh v podstate nevyžaduje nič iné ako vajcia, mlieko a nejaký druh sladidla (cukor, med, alternatívne sladidlá). Pomery zvyčajne vyzerajú takto: 1 liter mlieka, 10 vajec, 2 polievkové lyžice sladidla (možno zmeniť podľa chuti).
Vajcia je potrebné zmiešať so sladidlom a za stáleho miešania pridať do už vriaceho mlieka. Malo by sa variť, kým sa bielkovina nevyzráža v tekutine a nespojí sa na kúsky.
Keď s tým skončíte, vložte to do husto tkanej ľanovej látky. Zviažte rohy utierky a zaveste ju na miesto v kuchyni alebo špajzi, kde môže voľne visieť a pomocou gravitácie z nej môže srvátka vytekať do nižšie umiestnenej nádoby.
Ak prebytočná srvátka vytiekla, uložte ju do chladničky.
Môžete ho aj doplniť a dobrôtky
Ešte predtým, ako ho zavesíte do utierky, môžete k vzniknutým hrudkám tvarohu pokojne primiešať akékoľvek ďalšie ingrediencie, ktoré máte radi, ako sú hrozienka, iné sušené ovocie, semienka alebo dokonca ich zmes.
Ak máte radi chuť vanilky a škorice, môžete ju pridať do šťavy počas varenia a získate tak skutočnú dobrotu.
Jedinečné korenie
Medzi klasické koreniny patrí vanilka a škorica, no ak ste odvážnejší, môžete do zmesi pridať aj mätu, citrónovú trávu, aníz, kardamón a klinčeky.
Veľmi dobrý nápad môže byť aj pridať nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru, čo tiež prináša výborný konečný výsledok.
Dá sa dokonca pripraviť aj na slano
Ak je v rodine niekto s menšou chuťou na sladké, nemal by si nechať ujsť túto skvostnú proteínovú bombu. Môžete si ho pripraviť aj bez pridania cukru, ale dochutiť ho soľou a trochou korenia.
Ako extra prísady môžete pridať cibuľu, pažítku, šalotku, bylinky a dokonca aj opečenú slaninu.
Iné využitie žltého tvarohu
Žltý tvaroh sa dá jesť nielen s chlebom, šunkou, vajíčkami a zeleninou, ale dá sa použiť aj do iných jedál. Môžete ho dať do štrúdle alebo iných plnených koláčov, knedlí, palaciniek alebo ovocnej krémovej polievky.
Rozhodne vyskúšajte a nezabudnite sa podeliť o recept aj so svojou rodinou a priateľmi.
Leave a Reply