Táto bežná vec môže znížiť riziko cukrovky 2. typu!

Často počúvame, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa a nový výskum ukazuje, prečo je zdravá strava taká dôležitá. Nemeckí vedci preskúmali existujúce štúdie a dospeli k záveru, že vynechávanie raňajok aj občasné je spojené s vyšším rizikom cukrovky 2. typu

Na prevenciu cukrovky 2. typu lekári odporúčajú zmenu životného štýlu.
Ako pomáhajú raňajky?

Vzhľadom na vzťah medzi cukrovkou 2. typu, hladinou cukru v krvi a inzulínom nie je pre dietológov prekvapením, že riziko zvyšuje aj vynechávanie raňajok.

“Niektoré malé štúdie ukazujú, že vynechávanie raňajok môže v skutočnosti viesť k väčšej inzulínovej rezistencii,” povedala Jenna Freeman Scudder, RD, dietológka z Wexner Medical Center The Ohio State University, ktorá sa zameriava na pomoc ľuďom s cukrovkou.

“Inzulínová rezistencia je stav, pri ktorom je potrebné viac inzulínu, aby sa hladina cukru v krvi dostala do fyziologického rozsahu. A ak je chronická, je to významný rizikový faktor pre cukrovku 2. typu.”

Freeman Scudder povedal, že vynechávanie raňajok súvisí aj so zvýšenou hladinou cukru v krvi po obede a večeri. To môže spôsobiť zbytočný stres pre telo a viesť k zlému výberu potravín.

Kto má čas?

Zatiaľ čo mnohí z opýtaných uviedli, že ráno nepociťujú hlad, ďalším hlavným dôvodom vynechávania jedál je nedostatok času. V tej istej štúdii zistil, že mnohí ľudia, začnú rýchle jedlo šálkou kávy.

Freeman Scudder povedal: Začať deň protizápalovým jedlom nie je dobrý nápad!

„Povzbudzovanie k rannému jedeniu by malo zahŕňať zdravé stravovanie. Často sa pozeráme na rýchlosť a nie kvalitu našich raňajok.”

Pár tipov

Možnosťou sú vajíčka, nadčasové dobré raňajky. Ak nemáte dostatok času na varenie, varené vajcia sú dobrou voľbou, pretože sa dajú pripraviť večer vopred.

„Toast s pšenicou a syrom alebo grécky jogurt s kúskami ovocia môže byť ráno vyváženým jedlom a jeho príprava nezaberie veľa času,“ povedala.

“Najlepšie sú raňajky s vysokým obsahom rastlinnej vlákniny, vody a bielkovín.” “Môže pomôcť naštartovať deň, dodať energiu a uspokojiť chuť do jedla na celý deň.”

Vynechanie raňajok, dokonca aj občas, môže zvýšiť riziko cukrovky 2. typu, tvrdia vedci. Podľa odborníkov za to môže vzťah medzi cukrovkou, inzulínom a hladinou cukru v krvi. Dietológovia odporúčajú jesť zdravé, výdatné raňajky, ktoré nás zasýtia a zabránia náhlym výkyvom hladiny cukru v krvi.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*