Táto korenina v olivovom oleji pôsobí preventívne proti rakovine pľúc, úst a vaječníkov!

Podľa štúdií tento esenciálny olej pravdepodobne bojuje proti rakovinovým bunkám. Esenciálny olej z tymiánu obyčajného (Thymus vulgaris) je známy ako “tymiánový olej” a obsahuje 20-54 % tymolu.

Vedci skúmali antimikrobiálnu aktivitu tymiánu v toxikologických experimentoch in vitro na troch typoch rakovinových buniek.

Zistili, že tymián ničí rakovinové bunky, ktoré rastú pri rakovine pľúc, úst a vaječníkov. Tymián rastie v Stredomorí a používa sa pri varení s olivovým olejom. Podľa štúdií olej z tymiánu obyčajného zabíja až 97 % buniek rakoviny pľúc.

Tymián zvýrazňuje najlepšie vlastnosti olivového oleja!

Podľa najnovších štúdií, ak zmiešate tymián a olivový olej, zvýšite dostupnosť hydroxytyrozolu, najsilnejšej protirakovinovej zložky olivového oleja. Tymiánový esenciálny olej sa používa aj v ajurvédskej medicíne a tradičnej medicíne pre svoje silné antioxidačné, antibakteriálne a antimykotické vlastnosti (bojuje proti plesni Candida).

A to nie je všetko!

Onkologickí výskumníci z Celal Bayar University v Turecku uskutočnili štúdie o účinkoch, ktoré môže mať divoký tymián (Thymus serpyllum) na rakovinové bunky, ktoré rastú pri rakovine prsníka.

Skúmali účinok divokého tymiánu na boj buniek a epigenetické udalosti pri rakovine prsníka.

Epigenetika je štúdium zmien v génovej expresii spôsobených mechanizmami, ktoré nezahŕňajú zmeny v sekvencii DNA.

Podľa výsledkov publikovaných v časopise Nutrition and Cancer má divoký tymián vlastnosti, ktoré bojujú proti rakovinovým bunkám rastúcim v prsníku.

Autori štúdie dospeli k záveru, že divoký tymián “môže byť sľubnou stopou pri vývoji nových liekov na liečbu rakoviny prsníka”.

Čerstvý tymián tiež dodáva skvelú chuť zdravej strave, ktorá by sa mala zameriavať na organické ovocie, zeleninu a celé potraviny. Okrem toho, že tymián je bylina, ktorá dodáva chuť našej kuchyni, môže sa konzumovať aj ako odvar.

Ako pripraviť odvar zo sušeného alebo čerstvého tymiánu!
Čo budeme potrebovať!
  • 1 šálka vriacej vody.
  • 1 polievková lyžica jemne nasekaného čerstvého tymiánu alebo 2 polievkové lyžice sušeného tymiánu.
  • Citrónová šťava (voliteľne).

Z tohto množstva sa pripraví 1 šálka nálevu.

Čerstvý tymiánový nálev:

Jednoducho pridajte do šálky nadrobno nasekaný tymián a zalejte vriacou vodou. Bylinu nechajte niekoľko minút odstáť vo vode, sceďte ju a podľa potreby si ju vychutnajte so stlačeným citrónom.

Nálev so sušeným tymianom:

Sušený tymián zalejte s vriacou vodou a nechajte ho vo vriacej vode odstáť 5-10 minút. Potom ho preceďte a ak chcete, pridajte trochu citrónovej šťavy a vychutnajte si ho!

Podeľte sa o článok aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*