Šunka na sendvič, bravčová panenka na nedeľný obed alebo párky na večeru. Krásne naaranžované mäso a dokonale nakrájané údeniny lákajú ku kúpe. Na čo by sme si mali dávať pozor, keď nám predavač podáva údeniny?
Doktorka Karolina Kowalczyková upozorňuje na otázky bezpečnosti pri nakupovaní pri pulte s mäsom. Lekárka sa dotýka viacerých otázok, ako je napríklad skladovanie výrobkov. Často sa dozviete aj zaujímavosti o iných potravinách.
Keď kupujeme údeniny v mäsiarstve alebo pri pulte supermarketu, sústredíme sa najmä na to, aký kus šunky alebo aký druh mäsa si vybrať. Všetka naša pozornosť sa sústreďuje na vzhľad mäsa, pozeráme, či nie je príliš tučné, pýtame sa na čerstvosť. Často nás nič iné nezaujíma.
Doktorka Karolina Kowalczyková sa rozhodla upozorniť spotrebiteľov na iný problém. Mali by sme sledovať, či personál, ktorý nás obsluhuje, nosí ochranné rukavice.
Čo iné okrem rukavíc?
Stojí za to pozrieť sa aj na to, ako často si personál mení rukavice. Predavačka, ktorá práve krájala syr, by si mala pred podávaním salámy vymeniť rukavice. Podobne aj žltý syr sa nemôže podávať v tých istých rukaviciach, v ktorých sa podáva surové mäso. Prečo je to také dôležité?
Surové hydinové mäso môže obsahovať baktérie, ktoré sa prenesú na klobásu alebo syr, čo môže viesť k otrave jedlom, zatiaľ čo syr obsahuje mnoho mikroorganizmov, ktoré ovplyvňujú jeho vôňu alebo chuť.
Ak sa predavačka dotkne salámy hneď po nakrájaní syra, príde do kontaktu s týmito mikroorganizmami, čo môže spôsobiť, že mäso sa pokazí oveľa rýchlejšie, napr. už po dvoch dňoch.
Podeľte sa o tieto informácie aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply