Na svete je veľa potravín, ktoré prispievajú k zdravému fungovaniu štítnej žľazy. Ak sa stanú pravidelnou súčasťou vašej stravy, dokážete časom jej činnosť výrazne zlepšiť a dokonca možno aj vysadiť predpísané lieky. V tomto článku vám prezradíme recept na jeden vynikajúci nápoj, ktorý funguje tak na zníženú, ako aj na zvýšenú činnosť štítnej žľazy. Zároveň vám pripomenieme zopár ďalších dôležitých vecí, ktoré je nutné dodržiavať, keď sa chcete problémom so štítnou žľazou úspešne vyvarovať.
Ingrediencie
Na výrobu nášho nápoja budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 1 zväzok reďkoviek
- 1/2 uhorky
- 2 stonky nakrájaného zeleru
- 1 mrkva
- 1 celý citrón (bez kôry)
- štipku (1/5 čajovej lyžičky) práškového kelpu
Príprava a užívanie
- Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte. Ak by to bolo príliš husté, môžete to zriediť s trochu vody.
- Lepšou možnosťou je použitie odšťavovača. V takom prípade kelp nasypte už do hotovej šťavy a následne zamiešajte.
- Užíva sa 1 nápoj denne, ideálne medzi jedlami. Skonzumovať ho môžete buď naraz alebo si ho rozdeľte do viacerých dávok v priebehu dňa.
- Prvé pozitívne výsledky kúry by sa mali dostaviť už v priebehu 2 až 3 týždňoch. Je ale vhodné v terapii pokračovať dlhodobo.
- Frekvenciu užívania nápoja môžete časom znížiť na pár dní v týždni.
Ako účinkujú jeho zložky
Reďkovka je na štítnu žľazu obzvlášť nápomocná. Ide predovšetkým o jej sírnaté zlúčeniny, ktoré regulujú tyroxín a kalcitonín (peptidový hormón). Keď sa v krvnom obehu nachádza dostatok sírnatých zlúčenín, štítna žľaza je potom menej náchylná na nadmernú alebo nedostatočnú produkciu pomínaných hormónov. Kelp je sušená morská riasa, ktorá je najlepším prírodným zdrojom jódu a svete. Ako isto viete, jód je absolútne nevyhnutný prvok pre tvorbu hormónov štítnej žľazy. Mrkva, zeler, uhorka a citrón obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu štítnej žľazy a celkový telesný metabolizmus.
Ďalšie dôležité odporúčania pre zdravie štítnej žľazy
Ak si chcete dlhodobo udržať zdravú a dobre fungujúcu štítnu žľazu, je dôležité dodržiavať viacero zásad.
Tu sú najdôležitejšie z nich:
1. Konzumácia potravín bohatých na jód – morské riasy, ryby a vajcia.
2. Cvičenie – stimuluje sekréciu hormónov štítnej žľazy a zvyšuje senzitivitu tkanív na hormóny.
3. Obmedzte vystavenie sa fluóru a ortuti – pri rybách uprednostnite menšie ryby, používajte zubné pasty bez fluóru, dajte si vybrať amalgámové zubné plomby.
4. Vyhýbajte sa goitrogénom (potravinám, ktoré bránia absorpcii jódu) – kvaka, kapusta, horčica, maniok, arašidy a sója. Po vymiznutí ťažkostí so štítnou žľazou ich konzumujte len príležitostne a v obmedzenom množstve.
5. Konzumujte len zdravé tuky – kokosový olej, panenský olivový olej, maslo. Absolútny zákaz margarínov a sójového oleja.
6. Dbajte na dôležité vitamíny a minerály – selén, zinok, vitamíny skupiny B, vitamíny A, E a C. Takmer všetky by sa už mali nachádzať v našom toniku. Akurát selén je vhodné užívať aj vo forme doplnku alebo jesť para orechy, v ktorých ho je pomerne veľa.
7. Vylúčte alebo obmedzte nezdravé potraviny – biela múka, cukor, kofeín a alkohol.
Leave a Reply