Tento produkt najrýchlejšie vyživuje rakovinu. Onkológovia vám radia, aby ste sa mu vyhýbali!

Hoci v mnohých prípadoch sú za vznik rakoviny zodpovedné genetické faktory, ktoré nemôžeme ovplyvniť, mnohé modifikovateľné faktory môžu znížiť alebo zvýšiť riziko vzniku rakoviny. Odborníci z Americkej onkologickej spoločnosti sa podelili o niekoľko rád.

Na začiatok sa oplatí bližšie preskúmať svoje stravovacie návyky. Vyraďte zo svojho jedálnička vysoko spracované potraviny a potraviny bohaté na cukor, soľ alebo transmastné kyseliny.

Dávajte si pozor aj na alkohol. Pravidelná konzumácia zvyšuje riziko rakoviny pečene, čriev, hrdla, úst, pažeráka, hrtana a prsníka u žien. Okrem toho by sa malo obmedziť množstvo červeného mäsa v strave. Vedci už roky upozorňujú, že je do veľkej miery zodpovedný za vznik rakoviny u dospelých.

Pred rakovinou sa však môžeme chrániť dodržiavaním stredomorskej stravy, ktorá zahŕňa ryby a morské plody, zeleninu a ovocie bohaté na vlákninu a olivový olej, ktorý obsahuje cenné antioxidanty a mastné kyseliny.

Oplatí sa tiež starať sa o svoju pohodu, pretože chronický stres môže ovplyvniť vývoj rakovinových buniek v našom tele.

Doktorka Amy Leeová z oddelenia základných vied o rakovine v Norrisovom komplexnom onkologickom centre USC vo svojich vyjadreniach zdôrazňuje, že by sme sa mali snažiť ovládať svoje emócie a aspoň sa pokúsiť prijať ťažké situácie v našom živote, aby sme sa mohli sústrediť na rýchle a čo najjednoduchšie riešenie problémov.

Stres môže oslabiť náš imunitný systém, čím sa stáva náchylnejším na vznik rakovinových buniek. Do svojho denného programu zaraďte minútu chôdze alebo cvičenia na čerstvom vzduchu, meditáciu alebo jogu.

Nemalo by sa zabúdať na význam skríningu a očkovania v prevencii rakoviny. Takisto je dôležité úplne prestať fajčiť.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*