Profesor Dimitris Kouretas hovoril o skrytých výhodách syra feta a jeho konzumácii pre našu výživu a zdravie.
Nutričná hodnota ukrytá v plátku
Bielkoviny kozieho a ovčieho mlieka majú veľmi zvláštny protirakovinový účinok na bunky ľudského tela a činnosť, ktorú majú, je ako pôst, t. j. uvedenie tela do zámerného krátkodobého nedostatku potravy, čo sa vo vedeckej terminológii nazýva “prerušovaný pôst” (intermittent fasting -IF).
Jedným z najvýznamnejších derivátov kozieho mlieka je feta, ktorá má na celkovej spotrebe na európskom trhu len 2% podiel, ale je na prvom mieste z hľadiska svojich biochemických vlastností v porovnaní s konkurenciou.
Ako spomenul pán Kouretas „feta má: 2-krát viac B12 ako čedar, 4-krát viac vitamínu D ako parmezán, 2-krát viac železa ako plesňový syr a 3-krát viac vápnika ako brie“.
Podľa štúdií vykonaných v Laboratóriu fyziológie živočíšnych organizmov a toxikológie Univerzity v Tesálii je feta jedným z najlepších syrov na svete, no profesor Kouretas so sklamaním poznamenáva, že „v Grécku o ňom ani nevieme“. , ktorá je producentskou krajinou“.
Profesor Kouretas uvádza, že syr feta „má vysoký obsah bielkovín a klinické štúdie ukázali, že zlepšuje glykemický profil u diabetických pacientov zvýšením sekrécie inzulínu.
Je to veľmi dobrý zdroj vápnika, ako žiadny iný minerál, a výborný zdroj vitamínu A, ktorý pomáha pri videní, reprodukcii a obranyschopnosti tela.
Klinické štúdie ukázali, že pomáha udržiavať dobrú úroveň správnej zápalovej reakcie. Teda zlepšiť náš obranný systém“.
Máte radi syr feta?
Leave a Reply