Tichí zabijaci: Skontrolujte dno plastových fliaš!

Všetci vieme, že odporúčaný denný príjem tekutín je približne dva litre vody a odporúča sa vyhýbať sa mastným, sladkým a veľmi slaným jedlám. Mnohí ľudia však nevedia, čo znamenajú kresby na dne plastových fliaš a keby sme vedeli, čo hovoria, možno by sme ich tak radi nekupovali každý deň.

Takmer všetci ľudia si denne kupujú minerálnu vodu. Na cestách, v práci, v škole má veľa ľudí v taške minerálnu vodu. Je však dôležité uvedomiť si, že plastové fľaše sú škodlivé pre vaše zdravie, mohli by sme ich nazvať tichým zabijakom a my vám povieme prečo!

Na tieto znaky si treba dávať pozor pri kúpe minerálnej vody!
  • HDP (niekedy HDPE)

Je to náznak toho, že pravdepodobnosť výskytu chemikálií vo vode je minimálna, čo však neospravedlňuje všetky chemikálie a je lepšie to vedieť. Na výrobu plastových fliaš sú totiž potrebné určité materiály, medzi ktoré patria aj chemikálie.

  • PS

Etylbenzén sa vyrába katalytickou dehydrogenáciou (oxid hlinitý, bauxit, oxidy chrómu) styrénu, z ktorého sa polymerizáciou vyrába aromatický polystyrén. Polystyrén je krehký, dobrý elektrický izolant, krehký a horľavý.

  • PET

Polymérna živica zo skupiny polyesterov, ktorá sa používa najmä pri výrobe syntetických vlákien a obalov na potraviny. Dimetyltereftalát sa môže vyrábať esterifikáciou s etylénglykolom alebo polykondenzáciou.

Je to tvrdý, pevný, húževnatý, ale vysoko horľavý polymér. Dva hlavné typy sú PET-A a PET-G, z ktorých prvý má lepšie vlastnosti pri nízkych teplotách.

  • PVC

Vyrába sa polymerizáciou vinylchloridu, ktorý vzniká pridaním bezvodého chlorovodíka k acetylénu. Pri spaľovaní PVC vzniká chlorovodík, dioxín a ďalšie zlúčeniny škodlivé pre životné prostredie.

  • PP

Adičný polymér vyrábaný polymerizáciou propylénových monomérov. Je to tvrdý a pružný antistatický materiál. Vysoko horľavý plast.

Z uvedených príkladov si teda môžeme urobiť jasný obraz o množstve chemikálií používaných pri výrobe plastových fliaš. Tieto fľaše používame na náhradu stratených a telu potrebných tekutín bez toho, aby sme vedeli o ich škodlivých účinkoch na zdravie.

Podeľte sa o tieto informácie aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*