Tie najjemnejšie rožky z kefíru, mňam!

  • Dnes vám ponúknem fantasticky chutný recept na rožky. Stačí pridať do cesta kefír a rožky nestvrdnú celé dni.
Potrebujeme:
  • kefír (teplý) – 250-280 g
  • vajcia – 1 ks
  • cukor – 80 g
  • soľ – 0,5 čajovej lyžičky
  • zmäknuté maslo- 50 g
  • suché droždie – 1 čajová lyžička
  • hl. múka – asi 500 g
  • hustý džem alebo lekvár – na plnenie
  • sezam – na posypanie
  • žĺtok a mlieko na potretie

Postup:
  1. Do teplého kefíru pridáme droždie, cukor a rozmiešame.
  2. Pridáme vajcia, maslo a rozmiešame.
  3. V samostatnej miske zmiešame všetky sypké prísady (múku preosejeme) a pridáme do zmesi.
  4. Miešame najskôr metličkou a potom preložíme na pomúčenú dosku a miešame rukami jednotné cesto.
  5. Preložíme do vymastenej misky, prikryjeme fóliou, utierkou a necháme kysnúť aj 1,5 hodiny.
  6. Potom cesto rozdelíme na menšie časti, vyformujeme z nich bochníky a každý potom rozvaľkáme na ovál.
  7. Na jednu stranu navrstvíme lyžičku náplne, zavinieme a druhú stranu narežeme na prúžky. Preložíme a vyformujeme rožok.
  8. Necháme asi 25 minút ešte podrásť na vymastenom plechu.
  9. Potrieme rozmiešaným žĺtok s trochou mlieka a posypeme makom alebo semienkami podľa chuti.
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 25 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! 🙂

Video návod:

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*