- Dnes vám ponúknem fantasticky chutný recept na rožky. Stačí pridať do cesta kefír a rožky nestvrdnú celé dni.
Potrebujeme:
- kefír (teplý) – 250-280 g
- vajcia – 1 ks
- cukor – 80 g
- soľ – 0,5 čajovej lyžičky
- zmäknuté maslo- 50 g
- suché droždie – 1 čajová lyžička
- hl. múka – asi 500 g
- hustý džem alebo lekvár – na plnenie
- sezam – na posypanie
- žĺtok a mlieko na potretie
Postup:
- Do teplého kefíru pridáme droždie, cukor a rozmiešame.
- Pridáme vajcia, maslo a rozmiešame.
- V samostatnej miske zmiešame všetky sypké prísady (múku preosejeme) a pridáme do zmesi.
- Miešame najskôr metličkou a potom preložíme na pomúčenú dosku a miešame rukami jednotné cesto.
- Preložíme do vymastenej misky, prikryjeme fóliou, utierkou a necháme kysnúť aj 1,5 hodiny.
- Potom cesto rozdelíme na menšie časti, vyformujeme z nich bochníky a každý potom rozvaľkáme na ovál.
- Na jednu stranu navrstvíme lyžičku náplne, zavinieme a druhú stranu narežeme na prúžky. Preložíme a vyformujeme rožok.
- Necháme asi 25 minút ešte podrásť na vymastenom plechu.
- Potrieme rozmiešaným žĺtok s trochou mlieka a posypeme makom alebo semienkami podľa chuti.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 25 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! 🙂
Video návod:
Leave a Reply