Spočiatku sa týmto kožným útvarom nevenuje veľká pozornosť, kým sa nestanú bolestivými. Hovoríme o xantómoch, ktoré sa môžu objaviť na nohách, ale aj na iných častiach tela. Ide o kožné útvary, hrčky naplnené tukom, ktoré svrbia a sú bolestivé na dotyk. V prípade ich zistenia na tele je dobré nechať si urobiť krvné testy, ktoré môžu slúžiť na potvrdenie alebo vyvrátenie hypotézy o vysokom cholesterole alebo cukrovke.
Čo sú xantómy
Tieto kožné útvary majú zvyčajne žltkastú alebo ružovkastú farbu a vznikajú nahromadením tuku na rôznych častiach tela, najmä na nohách. Najmä na nohách môže ich vznik súvisieť s hypertenziou a vysokou hladinou cholesterolu. Niekedy sa objavia po infarkte alebo mŕtvici.
V každom prípade je ich výskyt varovaním a je vhodné navštíviť lekára a zabezpečiť si laboratórne vyšetrenie krvi, pretože tento typ kožných lézií môže súvisieť s vyššou hladinou lipidov v krvi.
Na zadku a očných viečkach
Xantómy nemusia narásť do veľkých hrúd, niekedy sú veľké len ako špendlíkové hlavičky, inokedy tvoria útvary podobné hroznu. Nahromadený tuk pod kožou môže vyzerať ako tvrdé a biele malé hrbolčeky. Môžu sa objaviť aj na rukách, zadku a v oblasti kĺbov, najmä kolien a lakťov. Útvary, ktoré sa objavia na viečkach, sa nazývajú xanteláza.
Xantómy môžu byť príznakom závažných ochorení
Samotné výrastky nie sú pre pacienta nebezpečné, ale sú varovaním, že v tele prebiehajú nežiaduce procesy, ktoré môžu znamenať zvýšenú hladinu lipidov alebo veľmi vysokú hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi.
Okrem toho sa môžu vyskytnúť príznaky:
- Niektoré druhy rakoviny
- Prediabetes alebo diabetes 2. typu
- Dedičné metabolické poruchy
- Zjazvenie pečene v dôsledku zablokovania žlčových ciest
- Zápal a opuch pankreasu
- Problémy s fungovaním štítnej žľazy
Ako znížiť hladinu lipidov v krvi
Hlavnou zásadou, ako znížiť množstvo lipidov v krvi, je obmedziť konzumáciu tukov, najmä tučného mäsa, údenín, slaniny, tučných mliečnych výrobkov, masla, smotany a iných výrobkov s vysokým obsahom tuku. Odporúča sa tiež vyhýbať sa konzumácii vnútorností, vaječných žĺtkov a morských plodov. Na druhej strane je vhodné zaradiť do jedálnička chudé mäso, nízkotučné výrobky, zeleninu a ovocie.