Pre dobré zdravia a správne fungovanie tráviaceho traktu sú polievky nevyhnutné. Prvé jedlo, bez ktorého sa nezaobíde prakticky žiadny obed, je nutné byť súčasne výživným a nezaťažovať žalúdok, veď je pred vami ešte pol dňa.
Ponúkame vám 5 receptov domácich polievok rýchlej prípravy, ktoré jednoznačne zrôznorodia vašu týždennú diétu celej vašej rodiny. Neobyčajne výživné a ľahké.
Jednoduché a chutné polievky
Česká cesnaková polievka
Tradičná česká polievka cesnačka sa bude páčiť dospelým i deťom, je veľmi aromatická a chutná.
2 l mäsového bujónu (alebo vody)
20 g smotanového masla
1 cibuľa
1 hlavička cesnaku
3 stredne veľké zemiaky
1 vajce
3 polievkové lyžice 10 % smotany
Soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Rozpustite maslo na panvici, pridajte na drobno pokrájanú cibuľu a polovicu z množstva cesnaku. Pridajte zemiaky nakrájané na kocky a smažte asi 7 minút. Vysmážanú zmes vložte do vriaceho bujónu a varte asi 15 minút.
V samotnej miske vyšľaháme vajce so smotanou, pridáme zvyšné strúčiky roztlačeného cesnaku. Do vaječnej zmesi opatrne pridávame bujón. Polievku dovedieme do varu a pridáme do nej krutónky a bylinky.
Polievka so zeleným hráškom a mätou
Určite ste už varili polievku s čerstvým alebo mrazeným zeleným hráškom. A čo tak pridať do nej mätu? Skúste to.
1,5 l vody
250 g mrazeného zeleného hrášku
3 zemiaky
1 veľká cibuľa
1 strúčok cesnaku
Niekoľko sňatí mäty
30 g smotanového masla
100 ml 10% smotany
Soľ podľa chuti
Vodu v hrnci privedieme do varu, pridáme nej zemiaky, pokrájané na kocky, varíme asi 10 minút. Na panvici rozpustíme maslo a do zlatista opražíme cibuľu. Opraženú cibuľu pridáme do vody spolu s hráškom a varíme na miernom ohni asi 10 minút. V tejto fáze polievku osoľte.
Zalejeme ju smotanou, pridáme prelisovaný cesnak a na jemno nasekanú mätu, polievku privedieme do varu a potom odstavíme.
Ďalšie recepty na druhej strane >
Leave a Reply