Graviola je na prvý pohľad nenápadný obyčajný strom. Prekvapí nás až vtedy, keď zbadáme jeho pôvodný plod pokrytý charakteristickými klasmi. Obľúbený je najmä v Latinskej Amerike, kde je neodmysliteľnou súčasťou prírodnej medicíny. Táto úžasná rastlina je zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, ako aj vzácnych zlúčenín, ktoré majú fenomenálny vplyv na naše telo. Nie nadarmo bola graviola považovaná za rastlinu, ktorá vykazuje protirakovinové vlastnosti. Navyše pri správnom používaní utíši aj mnohé neduhy a výborne chutí.
Čo ešte stojí za to vedieť o graviole?
Graviola, tiež známa ako mäkký tŕň alebo guanbana, je vždyzelený strom, ktorý rastie najmä v Južnej a Strednej Amerike. Graviola kvitne po celý rok a jej plody dozrievajú každý mesiac. Graviola je cenená predovšetkým pre jej zdraviu prospešné vlastnosti. Výskumy z Pardue University v USA dokazujú, že táto rastlina má protirakovinové vlastnosti. Obľúbené sú najmä plody gravioly. Upútajú pozornosť originálnym vzhľadom a zvádzajú jedinečnou chuťou. Dužina veľkej zelenej gule pokrytá drobnými klasmi je snehobiela, chuťou pripomínajúca kombináciu ananásu a lesnej jahody.
V Latinskej Amerike si graviola našla široké uplatnenie hlavne v prírodnej medicíne. Vďaka svojim antibakteriálnym a antivírusovým vlastnostiam sa graviola používa na liečbu rôznych ochorení. Prírodné liečivá pripravené na báze tejto rastliny sa používajú pri liečbe horúčky, prechladnutia, otravy jedlom, ochoreniach pečene, hypertenzii a dokonca aj pri depresiách. Pozrime sa, prečo graviola vďačí za svoje mnohé zdraviu prospešné vlastnosti.
Nutričná hodnota
Graviola je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov. Obsahujú veľkú dávku vitamínov A, C, E a K, ako aj niekoľko vitamínov skupiny B. Ďalej obsahujú kyselinu listovú, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík a zinok. Preto majú väčšinu nutričných hodnôt, ktoré naše telo potrebuje na správne fungovanie. Nie je preto prekvapujúce, že graviola má taký pozitívny vplyv na naše zdravie.
Znižuje hladinu cukru v krvi
Výskum vedcov z Kamerunu dokázal, že extrakt z listov gravioly znižuje hladinu glukózy v krvi. Látky obsiahnuté v graviole majú navyše ochranný účinok na (beta) bunky pankreasu, ktoré sú zodpovedné za vylučovanie inzulínu. Graviola teda môže pomôcť diabetikom stabilizovať hladinu cukru.
Má analgetický a protizápalový účinok
Graviola má tiež protizápalové a analgetické vlastnosti, najmä produkty na báze jej ovocia. Latinskoameričania ich používajú na zmiernenie reumatických bolestí a zníženie horúčky.
Zmierňuje príznaky vredovej choroby žalúdka a tráviacich problémov
Pravidelne konzumovaná graviola zvyšuje hladinu prostaglandínov v tele, ktoré chránia vnútorné orgány. Zabraňujú zápalom, majú skvelý vplyv na tráviaci systém, zmierňujú príznaky vredovej choroby a otravy.
Posilňuje imunitu
Pevná dávka vitamínov a minerálov robí z gravioly veľký vplyv na náš imunitný systém.
Pôsobí proti rakovine
Výskum vedcov z University of Purdue potvrdzuje, že graviola je protirakovinová rastlina. Vedci v nej našli zlúčeniny zvané annonacea acetogeníny, ktoré bojujú proti rakovinovým bunkám. Dokonca bolo dokázané, že fungujú efektívnejšie ako chemoterapia. Preto je ťažké pochybovať o fenomenálnom účinku gravioly na naše zdravie.
Ako jesť ovocie Graviolu?
Graviola sa môže konzumovať v rôznych formách. Výborne chutia surové aj sušené. Môžete ich pridať do smoothies, šalátov, zmrzliny, koláčov a mäsa.
Kde kúpiť graviolu?
Žiaľ, je ťažké zohnať čerstvé plody gravioly. Blahodárne vlastnosti tejto jedinečnej rastliny môžeme využiť tak, že siahneme po šťave z gravioly, ktorú kúpime v niektorých obchodoch so zdravou výživou alebo na internete.
Leave a Reply