Kozie mlieko nespôsobuje alergie vďaka svojmu zloženiu bielkovín. Je ľahko stráviteľné, pretože jeho zloženie je podobné zloženiu žalúdočných tekutín a nenapučiava.
Tí, ktorí uprednostňujú kozie mlieko, vám povedia, že je pre nich lepšie stráviteľné ako kravské. Je to preto, že obsah laktózy v ňom je nižší ako v kravskom mlieku.
V prípade miernej neznášanlivosti kravského mlieka sa preto odporúča používať kozie mlieko. (Ak však trpíte silnou intoleranciou laktózy, mali by ste prejsť na mliečne výrobky, ktoré ju vôbec neobsahujú.)
Kozie mlieko v porovnaní s kravským mliekom stále obsahuje podstatne vyšší podiel inozitolu, látky, ktorá sa podieľa na metabolizme mastných kyselín, vďaka čomu je lepšie stráviteľné.
Prispieva k liečbe žalúdočných vredov. Po materskom mlieku je to najcennejšie mlieko pre vývoj detí.
- Pomáha budovať silnú kostru, tkanivá a svalový systém, pretože je najbohatšie na vápnik, horčík, fosfor a mangán; prostredníctvom kozieho mlieka sa minerálne látky, ako je vápnik, železo a fosfor, lepšie metabolizujú a potom lepšie vstrebávajú do tela. Práve táto výhoda kozieho mlieka ho robí účinnejším pri liečbe nedostatku železa a osteoporózy ako kravské mlieko.
- Kozie mlieko je bohatšie na vápnik ako kravské mlieko. Obsahuje v priemere najmenej o 10 % viac vápnika (v 100 g kozieho mlieka je 129 g vápnika, kým v kravskom mlieku 117 g).
- Je to jediné mlieko, ktoré obsahuje bioorganický sodík a selén. Obsahuje najvyššie množstvo vitamínov (vitamíny A, B2, C, D, niacín) a karotén, ktorý pôsobí preventívne proti rakovine. Je to mlieko s najmenšími tukovými guľôčkami, ktoré chráni telo pred arteriosklerózou.
- Obsahuje väčšie množstvo esenciálnych mastných kyselín, ktoré sa odporúčajú pri liečbe ochorení, ako sú ischemická choroba srdca, črevné poruchy a cystická fibróza. Tieto mastné kyseliny majú aj tú zvláštnu metabolickú výhodu, že poskytujú energiu a zároveň znižujú množstvo cholesterolu.
Tak čo na to hovoríte? Podeľte sa o tento článok aj so svojimi priateľmi a rodinou.
Leave a Reply