Toto je strava, ktorá znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení o 25 %!

Kardiovaskulárne ochorenie je všeobecný pojem označujúci stavy spôsobené nahromadením aterosklerotického plaku, ktorý vedie k zúženiu ciev a nepravidelnému krvnému obehu. Približne polovica mužov a tretina žien v strednom veku trpí niektorou z týchto chorôb, ktoré sú hlavnou príčinou úmrtí na tejto planéte.

Najčastejšími kardiovaskulárnymi ochoreniami sú ischemická choroba srdca, mozgová príhoda a periférne cievne ochorenia. Veľmi často sa u toho istého človeka vyskytuje viacero týchto ochorení.

Kardiovaskulárne ochorenia často nemajú žiadne varovné príznaky a objavia sa “náhle”. V skutočnosti však ich výskyt nie je taký náhly, pretože im predchádzalo mnoho rokov pôsobenia mnohých rizikových faktorov bez akejkoľvek liečby.

Podľa výsledkov novej štúdie stredomorská strava znižuje kardiovaskulárne riziko o 25 %, čo je približne toľko ako lieky, napríklad statíny. Výskumníci z Lekárskej fakulty a Fakulty verejného zdravia Harvardovej univerzity, ako aj z Brigham & Women’s Hospital v Massachusetts analyzovali údaje o takmer 26 000 ženách počas 12 rokov.

Zistili, že u tých, ktorí sa pravidelne stravovali podľa stredomorskej stravy, sa v priemere o 29 % znížil chronický zápal (a tým aj kardiovaskulárne riziko), o 30 % sa zlepšil metabolizmus glukózy (cukru) a inzulínová rezistencia a o 27 % sa znížil index telesnej hmotnosti. Stredomorská strava je bohatá na bielkoviny, vitamíny, enzýmy, stopové prvky a zdravé tuky – nenasýtené mastné kyseliny. Naopak, nezdravé tuky – nasýtené mastné kyseliny a sacharidy sa v nej nachádzajú len v minimálnom množstve.

Vedúci štúdie Dr. Shafqat Ahmad uviedol, že zistenia sú “silným posolstvom pre verejné zdravie” a že stredomorská strava pôsobí ochranne multifaktoriálnym a dlhodobým spôsobom. Výskum bol uverejnený vo vedeckom časopise JAMA Network Open.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*