Toto ovocie je najlepšie jesť v lete, nemá veľa cukru a čistí črevá. S týmto zas nikdy nezačínajte ráno,” tvrdí doktor Borović.

Doktor Petar Borović prezrádza, ktoré ovocie je najlepšie jesť v lete. Slávny odborník na výživu Dr. Petar Borović hovoril o výžive počas letných mesiacov a poskytol množstvo užitočných rád, ako si správnou výživou udržať zdravie a zlepšiť vzhľad.

Jeden z jeho najkontroverznejších výrokov sa týkal kávy. „Káva, verte či neverte, je pre telo poriadny jed – najmä v horúčavách, keď navyše zaťažuje organizmus, ktorý už aj tak bojuje s vysokými teplotami,“ povedal doktor Borović.

Na druhej strane upozornil, že ovocie je počas leta neoceniteľným spojencom.

Vieme veľa, ale často to nepraktizujeme.
V starovekej Číne platil lekár len vtedy, keď boli všetci obyvatelia dediny zdraví. Jeho úlohou bola prevencia – a to je niečo, na čo dnes často zabúdame.

„Nech je jedlo tvojím liekom,“ hovorí doktor Borović. „Lieky by mali byť až poslednou možnosťou, keď už nie je iná cesta.“

Teraz je čas konať, nie len hovoriť.
Namiesto teórie začnime praxou. V tomto období sú ideálne napríklad maliny, ktoré obsahujú kyselinu ellagovú, známy antioxidant s protirakovinovým účinkom. Brokolica zas obsahuje sulforafán – zlúčeninu, ktorú vedci označujú za malý zázrak. Ovocie by sme mali denne prijímať v množstve 400–500 g, rozdelené do 2–3 porcií.

Hydratácia je základ.
„Pite vodu pred raňajkami – pomáha prepláchnuť črevá a pripraviť tráviaci trakt,“ radí lekár. „Ideálne je piť aj 20 minút pred jedlom a 20 minút po ňom.“

Káva ako zlozvyk?
„Veľa ľudí začína deň kávou, no kofeín je toxická báza,“ upozorňuje Dr. Borović. „Najprv povzbudí, potom prichádza útlm a nervozita. Káva môže negatívne vplývať na srdce, krvný obeh aj ženské zdravie – prispieva k dysplázii prsníkov.“

Podľa vojenských výskumov až 80 % obyvateľov Srbska pije málo vody. A pritom je práve voda kľúčová pre imunitu, termoreguláciu, zdravie aj krásu.

„Najviac infarktov a mŕtvíc sa deje ráno – často v dôsledku dehydratácie a kombinácie kávy so zahustenou krvou. Vznikajú tým nebezpečné reakcie v tráviacom trakte,“ varuje lekár.

Aké ovocie by sme mali jesť?

Ovocie prináša krásu aj silu.
Ak túžite po pekne opálenej pokožke pred dovolenkou, siahnite po mrkve, melóne či marhuliach. Aby vám opálenie vydržalo čo najdlhšie, doplňte jedálniček o za studena lisovaný olivový olej a trochu (cca 25 %) citrónovej šťavy.

„Počas leta odporúčam konzumovať olivový olej – nielen kvôli kráse, ale najmä pre ochranu srdca a mozgu,“ zdôrazňuje doktor Borović. „Vedeli ste, že až 56 000 ľudí ročne zomiera na infarkt spôsobený nesprávnou životosprávou? A ďalších 96 000 má závažné zdravotné problémy.”

Ako jesť ovocie správne?
Ovocie sa trávi pomerne rýchlo – len 18 až 22 minút. Najlepšie ho konzumovať na prázdny žalúdok, po pohári vody. Vždy ho dôkladne umyte – ideálne nechajte ovocie 7–10 minút odležať v teplej, mierne osolenej vode, aby ste znížili obsah pesticídov.

„Takto sa vyhnete žalúdočným problémom aj rizikám spojeným s pesticídmi. Niektoré druhy ovocia, napríklad jahody, okrem antioxidantov pozitívne pôsobia aj na pleť či zuby,“ dopĺňa lekár.

A čo melón?
Melón je ideálnym letným ovocím – obsahuje veľa vody, lykopén a málo cukru. Nie je kalorický, takže je vhodný aj pri chudnutí. A ak chcete ešte lepšie výsledky, pite vodu pred jedlom – najlepšie izbovej teploty. Pomáha to znížiť chuť do jedla.

„Vypitím 5–6 pohárov vody denne spálite navyše približne 35 kalórií,“ uzatvára Dr. Borović.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*