Toto podávajte namiesto ovsených vločiek. Posilní vašu imunitu a upokojí boľavé črevá!

Ak sa zamyslíme nad raňajkami, jedna z asociácií, ktorá nám hneď napadne, sú ovsené vločky. Na našich stoloch je už od škôlky, no na poličke s cereálnymi výrobkami je ďalšia lahôdka, ktorá dokonale nahradí staré dobré ovsené vločky.

Proso vás dokonale zahreje a dodá energiu v chladné rána. Pokojne si ho zbalíte na druhé raňajky a samotné sa dá použiť aj na muffiny, palacinky a palacinky.

Hoci pôsobí nenápadne, obsahuje množstvo živín, ktoré naše telo posunú na úplne novú úroveň. Prosové vločky patria vedľa prosa k najvýživnejším obilninovým produktom.

Sú jemne naparené, takže sú oveľa rýchlejšie pripravené na konzumáciu. Napriek tomu si zachovávajú väčšinu cenných živín charakteristických pre proso.

Sú baňou zdravia

Prosové vločky sú výborným zdrojom vitamínov skupiny B a vitamínu E, ktorý sa nazýva „elixír mladosti“. Vďaka tomu podporujú nervovú sústavu, pomáhajú bojovať proti únave a problémom s koncentráciou a podporujú zrak.

Pomáhajú tiež udržiavať dobrú imunitu, čo je dôležité najmä pri jesenných a zimných ochoreniach. Vláknina obsiahnutá v prosových vločkách reguluje činnosť tráviaceho systému, zabraňuje zápche a pomáha udržiavať správnu hmotnosť.

Pôsobí ako prírodný obklad, ktorý upokojí unavené črevá a podporí pri každodennej práci. Vďaka tomu sa prosové vločky stávajú prirodzenou oporou pri odtučňovacej diéte.

Majú tiež nízky glykemický index, čo znamená, že spôsobujú pomalé zvyšovanie hladiny cukru v krvi.

Ako využiť prosové vločky v kuchyni?

Môžu byť ideálnou voľbou na raňajky, obed či večeru a ich využitie v kuchyni je veľmi široké. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov: na sladko s ovocím a medom, ako aj na slano so zeleninou a korením.

Varené s rastlinným mliekom alebo vodou sa výborne hodia ako prísada do detských raňajok. Môžete ich pridať aj do kokteilu, jogurtu, alebo si nimi dokonca posypať šalát alebo ich pridať do rezňov.

Pri príprave sladkých prosových vločiek sa oplatí dbať na to, aby boli stále vyváženým jedlom – prebytok cukru sa v diéte rozhodne neodporúča.

Namiesto cukru použite prírodné sladidlá ako med, javorový sirup, datle, figy alebo stéviu. Sú menej spracované a poskytujú dodatočnú nutričnú hodnotu.

Do prosových vločiek pridajte čerstvé alebo mrazené ovocie, orechy, semienka a koreniny, ako je škorica alebo kardamón. Takéto raňajky budú chutné, zdravé a sýte.

Zaujal vás článok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi :). Ďakujeme.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*