Do rodu Prunus patria okrem slivky aj kôstkové ovocie ako broskyne, nektárinky, mandle a slivky. Pozrime sa, prečo je konzumácia sliviek pre naše telo taká prospešná.
Liečivý účinok slivky
Na celej planéte existuje niekoľko odrôd, podľa toho, z ktorej krajiny pochádzajú, sa dajú rozlíšiť podľa farby, veľkosti a charakteru. Slivka zvyčajne vrhá svoje ovocie od mája do septembra, plody relatívne rovnakej veľkosti.
Každá slivka má veľkosť strednej paradajky (5-6 cm v priemere a 70 g) s malým prehĺbením na stopke. Vnútorná, mäsitá časť je šťavnatá a jej farba sa v závislosti od druhu pohybuje od žltej po bledomodrú alebo zelenú. Každý plod má silné a kôstkovo tvrdé semeno.
Niektoré druhy sliviek: čerešňová slivka, damašková slivka a horká slivka.
Blahodarný účinok sliviek
Šťavnatá, mäsitá, šťavnatá slivka má nízky obsah kalórií a neobsahuje nasýtené tuky, ale je bohatá na vitamíny, minerály a ďalšie zložky, ktoré prispievajú k udržaniu ideálneho zdravia.
Slivky sa používajú ako preháňadlo, pretože ich zložky ako vláknina, sorbitol a satén sú známe tým, že pomáhajú metabolizmu v tráviacom systéme.
Slivky sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý je účinným antioxidantom. Vitamín C pomáha telu bojovať proti rakovine, zápalom a voľným radikálom.
Slivky, najmä odrody mirabelky, sú cenným zdrojom vitamínu A a betakaroténu. Vitamín A má priaznivý vplyv na zrak, pokožku a udržiavanie zdravia slizníc. Podľa záverov štúdií tento vitamín chráni pred rakovinou pľúc a rakovinovými komplikáciami.
Ovocie tiež obsahuje významné množstvo polyfenolových antioxidantov, ako je luteín a zeaxantín a kryptoxantín. Tieto zložky pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a reaktívnemu kyslíku, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v procese starnutia a iných chorôb.
Zeaxantín je selektívne absorbujúca karotenoidná látka v žltej škvrne sietnice, ktorá má pravdepodobne úlohu svetelného filtra.
Prečisťuje krv a znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Znižuje reumatické ťažkosti u pacientov s dnou, priaznivo pôsobí pri diéte u pacientov s obličkami a pečeňou.
Znižuje reumatické ťažkosti u pacientov s dnou, priaznivo pôsobí pri diéte u pacientov s obličkami a pečeňou.
Slivka je výborným preháňadlom, výborným regulátorom stolice a kvôli udržiavaniu čriev vzniká tzv. je dobrý aj pri chorobách z prechladnutia tým, že odstraňuje katary a čistí črevá.
Vďaka vitamínu B priaznivo pôsobí na nervovú sústavu a činnosť mozgu. Koniec koncov, tento vitamín je veľmi dôležitý pre nervový systém, napomáha metabolizmu mozgu, čím podporuje správne myslenie, učenie a fungovanie. Pamäť.
Slivky sú bohaté na minerály ako draslík, železo a fluorid. Železo má účinok na tvorbu červených krviniek. Draslík je dôležitou zložkou buniek a telesných tekutín, ktorá reguluje srdcovú frekvenciu a krvný tlak.
Je bohatý na komplexy vitamínov B ako je niacín, vitamín B6 a kyselina pantoténová, ktoré spoločne podporujú metabolizmus bielkovín a tukov v tele.
Obsahuje tiež vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanlivosť krvi, vývoj kostí a liečenie pacientov s Alzheimerovou chorobou.
Modré, červené a žlté slivky, ktoré sú zvyčajne tiež s tenkou dužinou a dužina silne priľne k semenu, sú menej hodnotné, pretože sú vysoko kyslé.
Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply