Toto ste asi nevedeli: Špagety pomáhajú pri chudnutí a cukrovke. Doktor objasnil prečo…

Keď cestoviny vychladnú, vaše telo ich strávi inak, absorbuje menej kalórií a spôsobí menší nárast glukózy v krvi. Ešte lepšie je, že ohriate špagety v skutočnosti znižujú tento prudký nárast hladiny glukózy v krvi o 50 %!

Väčšina z nás vie, že cestoviny nie sú… práve vhodné pri diétach, ale nech to znie akokoľvek zvláštne, ak ich necháte vychladnúť a prihrejete, získate oveľa menej kalórií! Michael Mosley z BBC News sa rozhodol preskúmať túto neuveriteľnú tému.

Dôvodom, prečo sú špagety také tučné, je to, že ide o formu uhľohydrátov a keď sa sacharidy trávia v žalúdku, rozkladajú sa a absorbujú ako jednoduché cukry. Tieto cukry výrazne zvyšujú hladinu glukózy v krvi a to zase zvyšuje produkciu inzulínu pankreasom.

Ak inzulín vykonal svoju prácu správne, náhly nárast hladiny glukózy v krvi rovnako rýchlo klesne a akonáhle sa to stane, hádajte čo… opäť cítite hlad!

Preto odborníci na výživu odporúčajú pri diéte cereálie, celozrnné cestoviny a viaczrnné druhy chleba, pretože sú veľmi bohaté na vlákninu a podporujú pomalšie a postupnejšie uvoľňovanie glukózy do krvi.

Existuje však spôsob, ako „zmeniť“ spôsob, akým vaše telo absorbuje varené špagety. Mosley skúmal výsledky experimentu, ktorý bol uvedený aj v súvisiacej relácii BBC a zistil, že varenie cestovín a ich následné ochladzovanie mení ich štruktúru, takže škrob, ktorý obsahujú, sa stáva „odolnejším“.

Na rozdiel od uhľohydrátov odoláva rezistentný škrob tráveniu enzýmami v našom žalúdku (a náhlym zmenám hladiny glukózy v krvi, ktoré sú výsledkom tohto procesu), a tak sa nerozloží okamžite, ale pokračuje v „ceste“ do hrubého čreva, kde pôsobí skôr ako keby to bola rastlinná vláknina.

Prakticky to znamená, že ak uvaríte špagety a necháte ich pred konzumáciou poriadne vychladnúť, vaše telo ich strávi, akoby to bola vláknina, a nie jednoduché sacharidy, ako povedala Denise Robertsonová, lektorka nutričnej fyziológie na BBC, pre Mosleyho BBC show University zo Surrey v Anglicku.

To znamená, že „studené cestoviny spôsobujú oveľa menší nárast glukózy v krvi, zatiaľ čo tým, že siahajú hlbšie do hrubého čreva, efektívnejšie vyživujú dobré baktérie, ktoré tam sídlia.

Vaše telo tiež absorbuje menej kalórií, vďaka čomu je celý…experiment pozitívny vo všetkých smeroch,“ hovorí Mosley. Vieme teda, že studené cestoviny sú pre vaše zdravie lepšie, no povedzme si úprimne, horúce špagety chutia lepšie ako studené. Čo s tým teda môžete urobiť?

Odpoveď prináša Dr. Chris van Tulleken z University College London, ktorý uskutočnil vlastný experiment. Vybral niekoľko dobrovoľníkov a počas troch celých dní v týždni (spolu niekoľko týždňov) ich inštruoval, aby jedli špagety tromi spôsobmi: čerstvo uvarené, studené a ohriate.

Účastníci používali iba obyčajnú paradajkovú omáčku s trochou cesnaku a cestoviny jedli vždy nalačno. V každý z týchto dní dávali vzorku krvi každých 15 minút počas dvoch hodín, pretože trávenie jedla, ktoré práve zjedli, postupovalo.

Doktor van Tulleken a jeho tím tak mohli sledovať a porovnávať nárast hladiny glukózy v krvi. Mosley opísal zistenia tohto experimentu pre BBC News:

“Tak ako sa očakávalo, studené cestoviny viedli k menšiemu zvýšeniu hladiny glukózy v krvi a nižšej produkcii inzulínu v porovnaní s čerstvo uvarenými cestovinami.”

Potom však vedci zistili niečo, čo nečakali: Ohrievané špagety mali ešte dramatickejší účinok a spôsobili ešte menší nárast glukózy v krvi. V skutočnosti tento nárast znížili o 50 %! To ukazuje, že ohrievané cestoviny mali ešte viac “odolného škrobu” a to môže byť veľmi dôležité pre ľudí, ktorí majú cukrovku.

Zaujímavé však? Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*