TURECKÉ BALÓNOVÉ posúchy: Nie je lepšie cesto ako toto!

Vyberte si sladkú alebo slanú plnku a vychutnajte si raňajky či večeru podľa ľubovôle, pretože nie je lepšie cesto ako turecké balónové posúchy.


Ingrediencie:

  • 20 g droždia
  • 500 g hl.múky
  • 2 lyžičky soli
  • lyžica cukru
  • 170 ml vody
  • 180 g jogurtu
  • lyžica oleja
  • maslo na natieranie


Príprava:

  1. Droždie rozpustite v niekoľkých polievkových lyžiciach vody. Múku preosejte a potom odložte 4 polievkové lyžice. Do väčšej časti múky pridáme cukor, soľ, vodu, jogurt a nakoniec rozpustené droždie.
  2. Zľahka ručne alebo mixérom premiešame a vypracujeme dobré cesto. Keď to dobre urobíte, bude lepkavé a riedke, tak až potom postupne pridávajte zvyšok múky (tie 4 lyžice, ktoré ste oddelili) a mieste. Vytvorte tvar gule.
  3. Do ruky nalejeme lyžicu oleja a cesto natrieme zo všetkých strán, prikryjeme utierkou a necháme hodinu na teplom mieste postáť. Vzniknuté cesto zľahka posypte múkou, koľko sa dá, aby ste ho vybrali z misy, a potom ho preložte na pracovnú dosku, ktorú ste posypali trochou múky.
  4. Rukami veľmi zľahka prehnetieme, vytvoríme valček, ktorý potom ostrým nožom rozrežeme na 4 časti. Každú časť opatrne vytvarujte do gule, potom prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť.
  5. Na pomúčenej pracovnej doske každú guľku rozvaľkáme valčekom na kruh s priemerom asi 25 cm. Keď bude ťažké ho natiahnuť, opäť prikryte utierkou a nechajte dve minúty pôsobiť, potom pokračujte v naťahovaní, kým nedosiahnete správnu veľkosť.
  6. Znovu prikryte a nechajte asi 5 minút, kým sa olej v panvici zohreje. Olej zohrejte na najvyššiu teplotu (dbajte na to, aby sa nepripálil), potom vložte prvý kruh.
  7. Nemali by sa piecť dlhšie ako 30 sekúnd z oboch strán – akonáhle sa na ceste začnú objavovať bublinky, otočte ho na druhú stranu a po 30 sekundách opäť otočte na druhú stranu.
  8. Necháme z cesta vytvoriť balón, potom ho opäť otočíme, aby sa upieklo z druhej strany. Keď sa balón vytvorí, môžete s nim trochu pohnúť rukami, aby sa všade dotýkal panvice a dostal peknú farbu, nielen v strede.
  9. Upečené ešte teplé potrieme maslom z oboch strán; netreba roztopiť, ale napichnúť kocku na vidličku a prejsť po celých posúchoch.

Chutia tak dobre, že ich budete chcieť robiť každý deň!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*