Potrebné prísady:
Tmavé spodné cesto:
- 400g hladkej múky
- 150 g tuku (maslo, Hera)
- 100g múčkového cukru
- 2 Pol. lyžice kakaa (vrchovaté)
- 1 sáčok prášku do pečiva
- 8 lyžic vody
- 1 vajce
Tvarohová vrstva:
- 2 tvarohy (jedno aké)
- 100 ml mlieka
- 2 Pol. lyžice cukru
- 1 vanilkový cukor
Jablková vrstva:
- 8-10 ks nahrubo nastrúhaných jabĺk
- 2 Pol. lyžice cukru
- 1 skořicový cukor (ešte navyše skořicu na lepšiu chuť)
- hrozienka (nemusia byť)
Vrchné svetlé cesto:
- 200g polohrubej múky
- 200 g kryštál. cukru
- 1 sáčok prášku do pečiva
- 150 ml vody
- 100 ml oleja
- 2 vajcia
Postup:
- Tmavé spodné cesto – zmiešame sypké prísady, potom pridáme aj tie ostatné tekuté. Vypracujeme rukou vláčne cesto, ktoré prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a vytlačíme ho až do krajov (buď pomocou malého valčeka alebo klasickým veľkým valčekom, keď si papier aj s cestom vyberieme späť na linku a vyvaľkáme podľa tvaru dna plechu a po vyváľaní vrátime späť na plech a ešte okraje dotvarujeme)
- Tvarohová vrstva – tvarohy vyšľaháme dohladka s mliekom a cukrom, opatrne nalejeme na tmavé cesto.
- Jablková vrstva – nahrubo nastrúhané jablká zmiešame s cukrom a škoricou. Kto má rád, pridá aj hrozienka. Jablčnú vrstvu rovnomerne rozotrieme na tvaroh.
- Vrchné svetlé cesto – zmiešame múku s práškom do pečiva a s cukrom, pridáme ostatné suroviny a vyšľaháme penivé cesto, ktoré rovnomerne rozlejeme po jablčnej vrstve. Pečieme cca na 180 ° C, kým nezružovie horná vrstva.
Dobrú chuť!👩🍳😋
Autorka receptu: Ivana M.
Leave a Reply