Tvarohovo-jablkový koláč: Vláčny zákusok, ktorý je ideálny ku káve aj čaju!

Potrebné prísady:
Tmavé spodné cesto:
  • 400g hladkej múky
  • 150 g tuku (maslo, Hera)
  • 100g múčkového cukru
  • 2 Pol. lyžice kakaa (vrchovaté)
  • 1 sáčok prášku do pečiva
  • 8 lyžic vody
  • 1 vajce
Tvarohová vrstva:
  • 2 tvarohy (jedno aké)
  • 100 ml mlieka
  • 2 Pol. lyžice cukru
  • 1 vanilkový cukor
Jablková vrstva:
  • 8-10 ks nahrubo nastrúhaných jabĺk
  • 2 Pol. lyžice cukru
  • 1 skořicový cukor (ešte navyše skořicu na lepšiu chuť)
  • hrozienka (nemusia byť)
Vrchné svetlé cesto:
  • 200g polohrubej múky
  • 200 g kryštál. cukru
  • 1 sáčok prášku do pečiva
  • 150 ml vody
  • 100 ml oleja
  • 2 vajcia
Postup:
  1. Tmavé spodné cesto – zmiešame sypké prísady, potom pridáme aj tie ostatné tekuté. Vypracujeme rukou vláčne cesto, ktoré prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a vytlačíme ho až do krajov (buď pomocou malého valčeka alebo klasickým veľkým valčekom, keď si papier aj s cestom vyberieme späť na linku a vyvaľkáme podľa tvaru dna plechu a po vyváľaní vrátime späť na plech a ešte okraje dotvarujeme)
  2. Tvarohová vrstva – tvarohy vyšľaháme dohladka s mliekom a cukrom, opatrne nalejeme na tmavé cesto.
  3. Jablková vrstva – nahrubo nastrúhané jablká zmiešame s cukrom a škoricou. Kto má rád, pridá aj hrozienka. Jablčnú vrstvu rovnomerne rozotrieme na tvaroh.
  4. Vrchné svetlé cesto – zmiešame múku s práškom do pečiva a s cukrom, pridáme ostatné suroviny a vyšľaháme penivé cesto, ktoré rovnomerne rozlejeme po jablčnej vrstve. Pečieme cca na 180 ° C, kým nezružovie  horná vrstva.
Dobrú chuť!👩‍🍳😋
Autorka receptu: Ivana M.
Written By
More from redakcia
Znížte krvný tlak pomocou 3 pohybov!
Vysoký krvný tlak je v súčasnosti jedným z najnebezpečnejších ochorení, ktoré spôsobuje...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *