Tvarohový koláč mojej mamy, recept mám od nej!

Prísady:
Na cesto
  • 35 dkg múky
  • 10 dkg margarínu
  • 10 dkg tuku
  • 10 dkg kryštálového cukru /podľa chuti/
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • pol štipky prášku do pečiva
  • približne 1 polievková lyžica kyslej smotany
Na krém
  • 1 kg tvarohu
  • 2 vajcia +1 /na natieranie/
  • približne 15 dkg cukru /podľa chuti/
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 citrón /šupka/
  • 2 dl kyslej smotany
  • štipka soli
  • 2 lyžice strúhanky

  1. Príprava:
  2. Z ingrediencií na cesto vymiesime dva rovnaké bochníky, ktoré dáme na 20 minút do chladničky.
  3. Medzitým si pripravte tvarohový krém. Ak je tvaroh veľmi sypký, rozdrvte ho, nastrúhajte naň citrónovú kôru a pridajte ostatné prísady. Oddeľte vajcia, žĺtky pridajte do smotany a zmiešajte s ostatnými prísadami do homogénnej zmesi.
  4. Medzitým predhrejte rúru na 170 °C. Bielka (aj tie, ktoré zostali z cesta) vyšľahajte do tuha a opatrne ich pridajte do tvarohového krému. Vystrihnite 2 kusy papiera na pečenie podľa veľkosti plechu 25 x 37 cm a cesto postupne rozvaľkajte.

Jedno z nich dajte na dno plechu, posypte 2 lyžicami strúhanky a rovnomerne ho zalejte tvarohovou zmesou. Potom ho prikryte druhým cestom a na niekoľkých miestach ho popichajte vidličkou, aby počas pečenia unikala para. Potrite ich rozšľahanou vaječnou zmesou, vložte do rúry a pečte asi 40 minút dozlatista.

Prajeme dobrú chuť a ak sa Vám recept páči, nezabudnite ho zdieľať aj s ostatnými. 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*