Týmto potravinám sa radšej vyhnite, ak máte veľkú bolesť kĺbov! Môžu ju totiž ešte zhoršiť!

Bolesť kĺbov môže negatívne ovplyvniť vykonávanie aj bežných každodenných činností. Mnohí ľudia bez ohľadu na vek alebo pohlavie denne trpia zápalmi, opuchmi a inými nepríjemnými pocitmi v týchto častiach tela.

Bolesť môže byť od miernej až po skľučujúcu a tiež od akútnej až po chronickú.

Príčiny bolesti kĺbov

Hlavnými príčinami problémov s kĺbmi bývajú ochorenia ako dna a artritída, ale môžu byť spôsobené aj úrazmi, leukémiou, vykĺbením, fibromyalgiou, stuhnutím svalov alebo lupusom.

V prípade existujúceho ochorenia sa bolesť zhoršuje konzumáciou určitých potravín a vyrovnáva inými.

Nasledujúcich 10 potravín môže prispieť k zhoršeniu bolesti kĺbov:
  • 1. Cukor a umelé sladidlá

Nadmerný príjem cukru vedie k zápalom. Aktivuje totiž cytokíny, ktoré spúšťajú zápal. Okrem toho cukor spôsobuje priberanie na váhe, a tým aj vyššiu záťaž kĺbov. Vyhýbajte sa najmä sladeným nápojom vrátane tých, ktoré obsahujú umelé sladidlá. Štúdia American Journal of Clinical Nutrition z roku 2014 zistila, že tieto potraviny prispievajú k rozvoju artritídy, najmä u žien.

  • 2. Červené a spracované mäso

Červené mäso, napríklad hovädzie alebo bravčové, obsahuje veľa purínov a dusičnanov, ktoré zhoršujú bolesť a zápal. Okrem toho sa v nich nachádzajú aj toxíny ako glykáty a agáty.

Podľa štúdie Národnej akadémie vied USA prispieva červené mäso k vzniku rakoviny a zhoršovaniu zápalov.

  • 3. Vajcia

Vajíčka ako také sú zdravou potravinou, ale ich zvýšený príjem pri existujúcich bolestiach kĺbov spôsobuje problémy, najmä zápaly a opuchy. Najmä žĺtok zhoršuje zápal, pretože obsahuje kyselinu arachidónovú, ktorá produkuje prostaglandíny (látky spôsobujúce zápal).

  • 4. Alkohol

Nadmerná konzumácia alkoholických nápojov má tiež negatívny vplyv na ochorenie kĺbov. Tieto nápoje obsahujú puríny. Tie sa v tele premieňajú na kyselinu močovú, ktorá je hlavným faktorom zápalu a bolesti kĺbov pri ochorení nazývanom dna.

Okrem toho môže alkohol obsahovať lepok, ktorý spôsobuje krehkosť kĺbov.

  • 5. Mliečne výrobky

Mlieko tiež zhoršuje bolesť, pretože obsahuje mliečnu alergénnu bielkovinu kazeín. Podľa Asociácie lekárov pre zodpovednú medicínu kazeín dráždi tkanivá okolo kĺbov. Namiesto kravského mlieka konzumujte mandľové alebo ryžové rastlinné mlieko.

6. Obilniny a spracovaná múka

Tieto potraviny majú vysoký glykemický index, ktorý stimuluje AEG a podporuje zápalové procesy. Ukázalo sa, že každodenná konzumácia pšenice a obilnín prispieva k rozvoju chronických autoimunitných ochorení a zvyšuje riziko srdcových problémov, cukrovky alebo dokonca rakoviny.

Ak máte ochorenie kĺbov, zvážte nahradenie pšeničnej múky kokosovou, mandľovou, špaldovou alebo ryžovou múkou.

  • 7. Glutaman sodný (MSG)

Glutaman sodný je prídavná látka, ktorá zlepšuje chuť potravín. Preto sa pridáva najmä do spracovaných potravín. V prípade artritídy má však na ňu veľmi nepriaznivý vplyv. Preto si pre istotu preštudujte zloženie potravín a vyhýbajte sa tým, ktoré obsahujú glutaman sodný.

  • 8. Srvátkový proteín

Zápal kĺbov zhoršuje srvátkový proteín, ktorý podporuje tvorbu kyseliny močovej a jej následnú kryštalizáciu v kĺboch. Výsledkom je ochorenie dna a zhoršenie bolesti, opuchov a poškodenia kĺbov.

  • 9. Kukuričný olej

Kukuričný olej má vysoký obsah omega-6 mastných kyselín, ktoré sú nebezpečné pre vaše zdravie. Štúdia uverejnená v časopise American Journal of Nutrition and Metabolism potvrdila, že tento typ oleja vedie k častým zápalom.

To platí aj pre sóju, arašidy a šalátové dresingy. Snažte sa konzumovať oleje s vyšším obsahom omega-3, napríklad olivový, ľanový alebo konopný.

  • 10. Rafinovaná soľ

Rafinovaná soľ často obsahuje prídavné látky a chemikálie, ktoré narúšajú rovnováhu tekutín v tele a úbytok vápnika, čo vedie k oslabeniu kostí a kĺbov.

Preto sa vyhýbajte spracovanej soli a jedlám rýchleho občerstvenia, ktoré ju obsahujú vo veľkom množstve. Namiesto rafinovanej soli si vyberte morskú alebo himalájsku soľ.

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, zdieľajte ho aj ďalej so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*