
Mnoho ľudí sa pýta, čo vedie k upchávaniu ciev a kľúčovú úlohu zohrávajú každodenné návyky. S vekom sa pružnosť ciev znižuje, vzniká tzv artérioskleróza.
Vplyvom rizikových faktorov a iných ochorení sa zmenšuje priemer otvoru cievy (zúženie cievy), vzniká tzv. ateroskleróza alebo ateromatóza – teda upchatie ciev.
Oba tieto procesy znižujú zásobovanie svalových buniek srdca krvou, teda kyslíkom a živinami, čo má za následok bolesť na hrudníku – angínu pectoris.
Bolesť na hrudníku, ktorá sa vyskytuje iba pri námahe, vzrušení (stres) sa nazýva stabilná angina pectoris. Bolesť na hrudníku, ktorá vzniká pri námahe, ale aj v pokoji, sa nazýva nestabilná angina pectoris.
Keď tento druh bolesti na hrudníku trvá viac ako pol hodiny a je sprevádzaný pocitom dusenia a strachu, existuje nebezpečenstvo rozvoja akútneho srdcového infarktu.
Čo spôsobuje upchávanie krvných ciev?
Tuky v krvi
Najdôležitejším rizikovým faktorom je zvýšená koncentrácia tukov v krvi (cholesterol a mastné kyseliny). Keď sa koncentrácia cholesterolu zvýši o jedno percento, riziko infarktu sa zvýši o dve percentá.
Vysoký krvný tlak
Ľudia s vysokým krvným tlakom majú päťkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku ischemickej choroby srdca. O vysokom krvnom tlaku hovoríme vtedy, keď sú hodnoty vyššie ako 140/90 mmHg.
Nadmerná telesná hmotnosť
Rizikovým faktorom je už 10-percentný nárast telesnej hmotnosti v porovnaní s ideálom. U ľudí, ktorí majú o 20 percent vyššiu hmotnosť ako je normálna hmotnosť, je riziko vzniku ischemickej choroby srdca o 50 percent vyššie.
Príliš málo pohybu
U ľudí, ktorí nevyvíjajú fyzickú aktivitu, je riziko ischemickej choroby srdca dvakrát vyššie ako u aktívnych ľudí.
Diabetes
A cukrovka predstavuje dvojnásobné riziko ischemickej choroby srdca.
Nikotín
U fajčiarov tabaku je riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení dvakrát vyššie ako u nefajčiarov a riziko náhleho úmrtia na srdcové choroby je dokonca trikrát vyššie.
Vek života
Tvorba usadenín na stenách ciev je súčasťou prirodzeného procesu starnutia, takže pravdepodobnosť ischemickej choroby srdca stúpa s vekom.
Rod
Čoraz viac štúdií ukazuje, že ochorenie koronárnych ciev a srdcového svalu sa vyskytuje rovnako u mužov ako u žien.
Dedičný faktor
Ak vaši rodičia, bratia alebo sestry mali koronárnu chorobu srdca pred dosiahnutím veku 55 rokov, vaše riziko je dva až päťkrát vyššie.
Čo môžeme urobiť?
Šťastný život je zdravý život! Skúsme sa čo najčastejšie usmievať a byť šťastní každý deň a spomalíme tak rozvoj zužovania ciev a oddialime prípadný nástup angíny pectoris a ischemickej choroby srdca.
Pravidelne kontrolujeme:
- krvný tlak
- hladina cukru v krvi
- hladina tuku v krvi
- Zdravé jedlo (správna strava)
Zdravá strava je striedma a pestrá a mali by sme dodržiavať tieto jednoduché pravidlá:
- jesť ovocie a zeleninu každý deň
- používajte nízkotučné mlieko a celozrnný chlieb (celozrnný chlieb)
- jesť mäso každý druhý alebo tretí deň
- jesť ryby dva až trikrát týždenne
- pridáme trochu oleja a tuku
- občas nejaký biely cukor a sladkosti
Leave a Reply