Ingrediencie:
- 40 dkg múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 12,5 dkg masla
- 10 dkg práškového cukru
- 2 lyžičky medu
- 2 VAJCIA
- 1 mletá škorica (voliteľné)
Krém:
- 5 dl mlieka
- 2 vrecúška vanilkového pudingového prášku
- 15 dkg margarínu
- 10 dkg cukru + 10 dkg – na karamel
Vrch:
- 20 dkg vlašských orechov
- 8 dkg cukru
- 3 lyžice medu
- 8 dkg masla
Poleva:
- roztopená tmavá čokoláda
Príprava:
- 2 dl mlieka vymiešame s pudingovým práškom do hladka, zvyšok mlieka privedieme k varu s cukrom, pridáme pudingové mlieko a uvaríme na hustý krém. Keď krém vychladne, vyšľaháme ho s margarínom.
- 10 dkg cukru skaramelizujeme, potom vysypeme na papier na pečenie, zamrazíme a sekáčikom nasekáme na kúsky.
- Vlašské orechy nakrájame na kúsky. Z cukru sa urobí tmavý karamel, potom sa pridá med, prevarí sa a zmieša s orechmi a nakoniec maslom. Miešame, kým sa maslo nerozpustí, a potom odstavte a nechajte vychladnúť.
- Na cesto rozohrejeme maslo s medom a cukrom. Múku preosejeme so sódou bikarbónou a škoricou, v strede urobíme priehlbinu, do ktorej nalejeme vajce a maslom vymastenú medovú zmes. Dobre premiešajte a nechajte 15 minút odpočívať. Rúru predhrejeme na 180°C.
- Cesto rozdelíme na polovicu a roztiahneme na pláty s rozmermi 20 x 30 cm. Jeden z plátov pečieme na zadnej strane múkou posypaného plechu 10 až 12 minút, potom na plech položíme papier na pečenie, naň položíme druhé cesto a naň rozložíme karamelové orechy a tiež opečieme.
- Vanilkový krém natrieme na jeden plát cesta, posypeme nadrobno nasekaným karamelom a navrch poukladáme orechové cesto. Necháme cez noc odležať, na druhý deň tortu polejeme rozpustenou čokoládou a nakrájame podľa želania.
Prajeme príjemné pečenie a dobrú chuť!👩🍳
Leave a Reply