Úžasný čerešňovo-makový koláčik, ktorý je ideálny aj na Vianoce, aj na každý deň: Lahodná chuť, ktorú si všetci zamilujú!

Ingrediencie na plech s rozmermi 25 * 35 cm:
  • 40 dkg polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 20 dkg masla
  • 3-5 lyžičiek kyslej smotany
Plnka:
  • 35 dkg mletého maku
  • 20 dkg cukru
  • 4 dl mlieka
  • 50 g krupice
  • strúhaná kôra z polovice citróna
  • 1 balíček  mletej škorice
  • 5 lyžíc marhuľového džemu
  • 1 fľaša zaváraných čerešní  alebo 35 dkg mrazených čerešní
Na vrch:
  • 1 vaječné žĺtko
  • 1 lyžička mlieka
  • 1 lyžička práškového cukru na posypanie

Postup:
  1. Čerešne sa vložia do sitka a dôkladne sa scedia (či už konzervované alebo mrazené).
  2. Najprv urobte náplň. Do misky odvážte cukor a mlieko a zohrievajte, kým sa v nej cukor neroztopí.
  3. Potom pridajte mak a krupicu, potom spolu povarte ešte asi 2-3 minúty. Potom odstavte z ohňa a pridajte škoricu, citrónovú kôru a čerešne. Nakoniec všetko dôkladne prepracujeme a necháme vychladnúť.
  4. Do cesta navážte múku do misy, pridajte soľ a prášok do pečiva a potom dobre rozdrobte s maslom nakrájaným na malé kocky. Pridajte asi 3 lyžičky kyslej smotany a rýchlymi pohybmi začnite miesiť. Podľa potreby môžeme ešte pridať trochu kyslej smotany. Ide o to, aby sme získali cesto, s ktorým sa ľahko manipuluje, ľahko sa naťahuje a nelepí sa nám na ruky.
  5. Cesto rozpolte a jednu polovicu začnite naťahovať cez plech. Natiahneme asi na veľkosť plechu, potom spolu s papierom na pečenie zdvihneme do plechu a rukami oskenujeme.
  6. Cesto potrieme trochou džemu a rovnomerne uhladíme čerešňovo-makovú plnku.
  7. Natiahneme aj druhý plát. Dávajte pozor, aby ste ho nenatiahli o niečo väčší ako plech na pečenie, pretože cesto pri nadvihnutí trochu vyskočí. Dá sa natiahnuť na naťahovačku, pomúčiť a zabaliť do valčeka na prikrytie koláčika, alebo natiahnuť na papier na pečenie, aby sa prikrylo. Na záver odrežte prebytočné časti a cesto zarovnajte s koláčikom.
  8. Vaječný žĺtok dobre vymiešame s mliekom, potom ním potrieme sušienku a napichneme na niekoľko miest až po spodok.
  9. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov so spodným pečením asi 30-35 minút.
  10. Úplne vychladnuté pokrájame a navrch môžeme posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku :). Ďakujeme❤

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*