Prísady:
- 6 vaječných žĺtkov
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 300 g gréckeho jogurtu
- 300 g hladkej múky
- 2 prášky do pečiva
- 2 vanilkové cukry
- Soľ
Na jablkovú plnku budete potrebovať:
- 1,5 kg jabĺk
- 250 g kryštálového cukru
- 50 g masla
- 50 g kukuričného škrobu
- 15 g mletej škorice
- 2 vanilkové cukry
- Polovica citróna
Na sneh z bielkov si pripravte:
- 6 vaječných bielkov
- 150 g práškového cukru
- 2 vanilkové cukry
- Polovica citróna
- Soľ
Príprava
- Jablká umyte, očistite a vykrojte. Môžete ich nastrúhať aj so šupkou, ale bez nej bude dezert mäkší. V dostatočne veľkom hrnci na miernom ohni rozpustite maslo a pridajte doň nastrúhané jablká. Premiešajte, aby sa jablká nepripálili a pridajte do hrnca cukor, vanilkový cukor a škoricu.
- Vymáčknite aj šťavu z polovice citróna, pričom si dajte pozor na kôstky. Keď jablká pustia šťavu, sceďte ich a do šťavy vmiešajte škrob. Potom šťavu a škrob vráťte späť do hrnca spolu so zvyškom jabĺk a vytvorte hustú kašu. Hotovú kašu odstavte zo sporáka a nechajte ju vychladnúť.
- Rozbite vajcia a oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a trochou soli do peny a pridajte maslo a vanilkový cukor. Potom pridajte grécky jogurt a múku s práškom do pečiva. Cesto dôkladne vypracujte, aby bolo hladké a držalo tvar. Potom naplňte plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 25-30 minút pri 180 °C.
- Keď cesto získa zlatistú farbu, vyberte plech z rúry a navrstvite naň jablkové pyré. Vrstva by mala byť približne rovnako vysoká ako vrstva cesta. Potom plech vráťte do rúry, znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalších 10 minút.
- Medzitým si pripravte sneh z bielkov. Bielka vyšľahajte so štipkou soli, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte šťavu z druhej polovice citróna a šľahajte, až kým nie je tuhá. Vyberte cesto z rúry a na jablkovú vrstvu navrstvite sneh. Vráťte do rúry a pečte ďalších 10 minút, tentoraz zostane teplota rovnaká.
Prajeme dobrú chuť a ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi a rodinou na Facebooku.
Leave a Reply