Klíčky sa v poslednej dobe stali pomerne bežnou súčasťou šalátov a stravy všeobecne a je možné sa s nimi stretnúť v reštauráciách, ale aj v domácnostiach.
Klíčky a ich pozitívne účinky na ľudské zdravie
Sú chutné, ale najmä majú blahodarné účinky na ľudské telo:
- obsahujú celý rad vitamínov, a to dokonca viac ako úplne dozreté plody zeleniny, najmä vitamíny B a E
- obsahujú ďalšie cenné látky, a to napríklad draslík, železo, horčík, nenasýtené mastné kyseliny a tiež rôzne enzýmy
- predstavujú skvelý detoxikačný prostriedok, a to najmä tým, že napomáhajú správnemu vstrebávaniu bielkovín a funkčnému zažívaniu
- posilňujú celkovú imunitu, a to najmä vtedy, ak je ich konzumácia pravidelná; podieľajú sa tiež na ochrane organizmu pred ochoreniami a celým radom infekcií, a tiež pomáhajú znižovať cholesterol.
Domáce klíčenie
Klíčky nemusíte len kupovať, môžete si ich vypestovať doma a mať tak zdroj všetkých vyššie uvedených látok vždy po ruke.
Najčastejšie sa na klíčenie používa reďkovka, žerucha, cícer, pohánka, hrach, slnečnice, jačmeň, chia semienka, a podobne. Pred klíčením vlastných klíčkov si dobre naštudujte, ktoré druhy na klíčenie vhodné sú, a ktoré naopak nie, pretože niektoré kľúče môžu byť dokonca aj jedovaté!
Čím lepšie východiskové semienko zvolíte, tým lepšie a kvalitnejšie budú aj získané klíčky. Oplatí sa teda siahnuť po bio kvalite. Chemicky ošetrené semená totiž môžu byť chránené práve proti nežiaducemu klíčeniu. Pokiaľ ide o potrebné pomôcky na domáce klíčenie, potrebovať budete najmä vhodnú nádobu. Na trhu je k dispozícii takzvaná klíčiaca miska a tiež nakľučovacie poháre. Tieto pomôcky sú nielen estetické, ale umožňujú najmä ľahké preplachovanie semienok, ktoré je úplne zásadné, pretože tak sa predíde všetkým nežiaducim hnilobným procesom a semienka aj klíčky budú v skvelom stave.
Niektoré semená, najmä menšie, ako je napríklad žerucha alebo pohánka, môžete pomerne úspešne a jednoducho pestovať iba v nádobke, na ktorej dno ste umiestnili navlhčenú vatu a na ňu semienka. Semienka pomerne spoľahlivo naklíčia, ale klíčky je možné žať prakticky len pomocou nožníc. Navyše, vata neumožňuje plný prístup ku klíčkom a môže vytvárať ideálne prostredie pre nechcené plesne.
Využitie klíčkov
Ako už bolo vyššie uvedené, klíčky sa skvele hodia ako svieža a zdravá prísada do šalátov. Využiť ich ale môžete napríklad do cestovín, rizota, bulguru alebo kuskusu, ale aj do zdravých nátierok. A výborné sú aj na krajec chleba s maslom.
Skladovanie klíčkov
Pokiaľ sa vám domáce klíčenie darí a chcete klíčky nejaký čas uchovať v správnom stave pre neskoršie použitie, vezmite uzatvárateľnú krabičku a jej dno vystelte látkovým obrúskom, ktorý zachytí vlhkosť. Naň rozprestrite klíčky a krabičku uzavrite. Čerstvosť klíčkov kontrolujte podľa ich vône a farby.
Leave a Reply