Vedeli ste to? Obsahuje živiny, ktoré podporujú zdravie srdca, správnu funkciu metabolizmu, trávenie a pomáha v boji proti cukrovke.

  • Cuketa pochádza z Južnej Ameriky a stala sa obľúbenou zeleninou na celom svete, z ktorej sa dajú pripraviť veľmi výživné jedlá.
Tu je 9 dôvodov, prečo by ste ju mali pravidelne konzumovať.
  • 1) Dodáva telu antioxidanty

Medzi jej výhody patria antioxidačné účinky, ktoré sú spôsobené obsahom vitamínu C. Vitamín C zohráva dôležitú úlohu pri posilňovaní imunitného systému, znižovaní krvného tlaku a boji proti zápalom. Antioxidanty pomáhajú predchádzať poškodeniu voľnými radikálmi a oxidácii v tele, ktoré môžu viesť k chorobám.

  • 2) Zlepšuje zdravie srdca

Medzi výhody konzumácie cukety patrí zlepšenie zdravia srdca. Obsah vlákniny v cukete prirodzene znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje kardiovaskulárne zdravie tým, že znižuje riziko srdcových ochorení.

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny môžu pomôcť predchádzať vzniku inzulínovej rezistencie a cukrovky.

  • 3) Zdroj draslíka

Vďaka obsahu draslíka cukety znižujú krvný tlak a znižujú riziko srdcových ochorení. Draslík pomáha znižovať riziko mŕtvice tým, že pôsobí proti účinkom stravy s vysokým obsahom sodíka. Nízka hladina draslíka môže zvýšiť riziko srdcových problémov a môže spôsobiť nerovnováhu v tele s inými minerálmi.

  • 4) Zlepšuje trávenie

Ďalšou významnou výhodou je jeho schopnosť zlepšovať trávenie. Vďaka obsahu elektrolytov a vlákniny zabraňuje zápche a lieči ju a pomáha aj pri syndróme dráždivého čreva (IBS).

  • 5) nízky obsah kalórií a sacharidov

Cuketa má nízky obsah kalórií a sacharidov, čo znamená, že je vhodná na chudnutie. Pre tých, ktorí chcú schudnúť niekoľko kíl alebo si chcú udržať svoju hmotnosť, je to skvelá voľba. Vláknina v cukete vás zasýti bez potreby vysokého príjmu kalórií alebo sacharidov.

  • 6) Podporuje zdravie očí

Obsahuje fytonutrienty alebo rastlinné účinné látky vrátane betakaroténu, luteínu, zeaxantínu a vitamínu C, ktoré pomáhajú chrániť oči pred poškodením. Obsah karotenoidov v cuketách pomáha chrániť oči pred chorobami súvisiacimi s vekom, ako je sivý zákal, galukóm a makulárna degenerácia.

  • 7) Dodáva telu vitamíny skupiny B

Ako kyselina listová, riboflavín a vitamín B6. Tieto vitamíny sa podieľajú na podpore správneho metabolizmu, zabraňujú únave a zlepšujú duševné zdravie.

  • 8) Pomáha pri liečbe cukrovky

Prírodná liečba cukrovky. Cuketa obsahuje pektín, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi a zabraňuje prudkému nárastu cukru a inzulínu v krvi.

  • 9) Môže pomôcť vyrovnať funkciu štítnej žľazy a nadobličiek

Štúdia z roku 2008 zistila, že polyfenoly a kyselina askorbová v cukete majú priaznivý vplyv na reguláciu štítnej žľazy, nadobličiek a inzulínu.

Podeľte sa o tento článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*