Veľmi chutný, karamelový koláč, ktorý nie je ani náročný na prípravu!

Zloženie:
  • 30 dkg polohr. múky
  • 15 dkg práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice kakaového prášku
  • 5 dkg margarínu alebo masla
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • približne 1 dl mlieka
Na krém:
  • 20 dkg kryštálového cukru
  • 25 dkg masla
  • 5 dkg práškového cukru
  • 6 dl mlieka
  • 2 balíčky vanilkového pudingového prášku
  • 1 balenie vanilkového cukru

Príprava:
  1. Z ingrediencií vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na štyri časti. Cesto postupne rozvaľkajte na veľkosť 20 × 30 a upečte na plechu vystlanom papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Neprepekajte, lebo sa poláme.
  2. Na panvici na miernom ohni roztopte kryštálový cukor. Nemiešajte, len pretrepte! A pozor na farbu, mala by byť svetlohnedá, pretože ak sa prepečie, bude horká!
  3. Keď cukor skaramelizuje, stiahnite ho z ohňa, opatrne pridajte mlieko (ja som ho najprv uvarila), cukor stuhne, potom ho vráťte na oheň a za stáleho miešania varte, kým sa cukor nerozpustí. Medzitým rozmiešajte puding v zostávajúcom litri mlieka, pridajte ho ku karamelu a priveďte do varu.
  4. Vyšľahajte práškový cukor a vanilkový s maslom do peny a potom ich zmiešajte s vychladnutým karamelovým krémom. Koláč zostavíme tak, že vrchné časti plátov potrieme krémom, pričom časť krému necháme na vrchu. Nakoniec vrch ozdobte podľa svojích predstáv. Uložíme do chladničky a za niekoľko hodín nakrájame.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*