Čína zostáva najväčším producentom ryže na svete. Ročne vyprodukujú viac ako 200 miliónov ton a veľká časť sa vyváža do celého sveta. Znepokojujúce je však nielen rozsiahle používanie pesticídov a insekticídov, ale aj skutočnosť, že sa teraz vyrába umelo.
Zemiakový škrob zmiešajú s plastom (syntetickou živicou), dajú mu tvar zrniek a nakoniec ho nastriekajú ryžovou arómou. Lekári opakovane varovali pred nebezpečenstvom konzumácie tejto ryže: 3 bežné porcie obsahujú toľko plastu, koľko je v plastovom vrecku.
Pomocou týchto jednoduchých trikov však budete môcť zistiť, či je ryža prírodná alebo umelá:
- Test vody
Do pohára studenej vody vhodíme polievkovú lyžicu neuvarenej ryže a prudko premiešame. Ak ryža klesne na dno, je to v poriadku. Ak zostane na povrchu, je to problém!
- Skúška ohňom
Vezmite niekoľko zrniek a skúste ich zapáliť zapaľovačom. Ak sa zapália a zapáchajú ako spálený plast, viete, čo máte robiť!
- Test s mažiarom
Keď v mažiari rozbijete niekoľko zŕn, mal by z nich vzniknúť biely škrobový prášok. Ak je však umelá, uvidíte mierne žltý odtieň.
- Test hrnčekov
Ak si chcete byť istí, že akú ryžu konzumujete, vložte malé množstvo do nádoby a nechajte ju na teplom mieste. Do niekoľkých dní by mala splesnivieť. Umelá ostane rovnaká.
Podeľte sa o tieto triky aj so všetkými svojimi priateľmi, ktorí milujú ryžu.
Leave a Reply