Okrem vášho obľúbeného vianočného pečiva si tento rok nájdite čas aj na prípravu týchto krehkých mandľových hviezdičiek.
Tieto lahodné koláčiky s cukrovou polevou v tvare hviezdičiek sa dokonale hodia k vianočnej atmosfére a fantasticky chutia napríklad k ovocnému čaju.
Na pomoc s prípravou si zavolajte aj deti, ktoré vám určite rady pomôžu s vykrajovaním!
Potrebujeme:
- 400 g mandlí so šupkou (asi 3 šálky)
- 2 vaječné bielky
- štipku soli
- 200 g práškového cukru
- 1 PL škorice
- 2 PL mandľového likéru
Postup:
- Mandle si nasypeme do mixéra a rozmixujeme najemno.
- Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky, bielky vložíme do samostatnej misy a osolíme štipkou soli.
- Začneme ich šľahať ručným mixérom a keď začnú peniť, postupne po lyžiciach zašľaháme aj preosiaty práškový cukor. Asi 4 lyžice takto vzniknutej cukrovej polevy si odložíme bokom, zvyšok zatiaľ necháme v mise.
- Pomleté mandle zmiešame s mletou škoricou a pridáme aj 2 lyžice mandľového likéru. Túto mandľovú hmotu teraz zmiešame s hmotou z bielkov a cukru. Všetko dobre premiešame a potom rukou vypracujeme cesto, ktoré vložíme do navlhčeného mikroténového vrecka alebo medzi dve vrstvy potravinárskej fólie.
- Takto zabalené cesto vyvaľkáme opatrne valčekom. Zoberieme si hviezdičkovú vykrajovačku, ktorú namočíme do práškového cukru a potom z mandľového cesta vykrajujeme hviezdičky.
Z cesta, ktoré ostane po vykrojení, znovu vytvarujeme plát a vykrojíme ďalšie hviezdičky. - Hotové hviezdičky naukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie, opatrne polejeme cukrovou polevou, ktorú sme si odložili a pomocou špáradla vytvarujeme aj do cípov.
- Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 100 °C asi 16 – 20 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme dať na stôl.
Dobrú chuť!
Zdieľajte tento článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku! 🙂
Leave a Reply