Viete, kedy je potrebné zvýšiť krvné doštičky? Ak máte problémy s krvnými cievami a anémiou, čítajte ďalej…

Príliš nízke hladiny krvných doštičiek môžu viesť k ťažko zastaviteľnému krvácaniu, problémom s krvnými cievami a anémii. Na zníženie počtu krvných doštičiek v krvi vplýva mnoho faktorov, vrátane účinky niektorých liekov, rakovina, autoimunitné ochorenia a zlá strava.

Hoci pri trombocytopénii sú niekedy potrebné krvné transfúzie, mierne prípady zvyčajne nevyžadujú liečbu. Aby ste predišli nepríjemným príznakom, stačí použiť prírodné metódy na zvýšenie tvorby krvných doštičiek. Tu je niekoľko z nich.

Ako zvýšiť produkciu krvných doštičiek

Krvné doštičky alebo trombocyty sú najmenšie krvné bunky, ktoré sa tvoria v kostnej dreni. Ich funkciou je podieľať sa na tvorbe zrazeniny v mieste poškodenej cievy a na procese zrážania krvi. Preto poruchy s nimi spojené ovplyvňujú celé telo.

Príliš vysoký počet krvných doštičiek zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín a príliš nízky počet krvných doštičiek môže viesť k opakovanému a ťažko zastaviteľnému krvácaniu.

Trombocytopénia je chorobný príznak zníženia počtu krvných doštičiek pod normálnu úroveň, ktorá je 150-400 tisíc. na mikroliter. Môže to byť spôsobené poruchou tvorby krvných doštičiek, príliš rýchlou deštrukciou krvných doštičiek alebo kombináciou oboch.

Trombocytopénia môže byť spôsobená okrem iného rakoviny (leukémia, lymfóm, fibróza kostnej drene), bakteriálne a vírusové infekcie, autoimunitné ochorenia, megaloblastická anémia či zväčšená slezina.

Produkciu trombocytov môže narušiť aj užívanie niektorých liekov, ako je heparín, chinín, morfín, nesteroidné protizápalové lieky a sulfónamidy (antibiotiká).

Hladinu krvných doštičiek ovplyvňujú aj rôzne insekticídy a toxíny (napr. alkohol) a nevhodná strava prispievajúca k nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listovej.

Príznaky trombocytopénie

Nízky počet krvných doštičiek môže byť spočiatku asymptomatický, ale môže výrazne zhoršiť kvalitu života. Symptómy sa zvyčajne prejavia až vtedy, keď počet trombocytov klesne pod 30 000 / mikrolitra.

Typické pre trombocytopéniu sú krvácanie z kože alebo sliznice, napríklad z nosa alebo ďasien, abnormálne dlhé krvácanie z rán, krv v moči a stolici a silná a dlhotrvajúca menštruácia.

Existuje tiež tendencia k tvorbe modrín a menšiemu krvácaniu pod kožou vo forme malých vyrážok podobných bodiek.

Ako prirodzene zvýšiť produkciu krvi?

Pri podozrení na trombocytopéniu treba navštíviť lekára, ktorý na základe testov diagnostikuje stav, určí hlavnú príčinu a rozhodne o liečbe. V ľahkých prípadoch to nie je vždy potrebné, ale sú prípady, keď je potrebná transfúzia krvi.

Ak je váš nízky počet krvných doštičiek spôsobený určitými látkami (ako je alkohol alebo lieky) alebo zlá strava, môžete postupovať podľa konkrétnych rád, ktoré vám pomôžu problém vyriešiť.

Potom by ste sa mali vzdať pitia alkoholu a obmedziť užívanie liekov proti bolesti. Existujú aj prirodzené spôsoby, ako zvýšiť produkciu krvných doštičiek.

Doplňte nedostatok vitamínu B12

Vitamín B12 pôsobí mimoriadne priaznivo na obehový systém – podieľa sa na tvorbe červených krviniek, predchádza anémii a umožňuje syntézu DNA každej bunky vrátane kostnej drene a všetkých typov krviniek.

Jeho nedostatok môže viesť k megaloblastickej anémii, ktorá je spojená so zníženým počtom krvných doštičiek. Pre zvýšenie hladiny trombocytov sa preto oplatí kontrolovať hladinu vitamínu B12 a dopĺňať ho doplnkami či stravou.

Vitamín B12 sa nachádza prakticky len v živočíšnych produktoch. Nájdeme ho v mäse (najmä hovädzom, bravčovom), vnútornostiach, vajciach, rybách, mlieku a výrobkoch z neho.

Doplňte nedostatok kyseliny listovej

Kyselina listová (vitamín B9) je tiež potrebná pre správnu tvorbu a rast krviniek. Preto jeho nedostatočné zásobovanie môže prispieť k trombocytopénii. Nedostatok kyseliny listovej môže prispieť aj ku komplikáciám počas tehotenstva, srdcovým problémom a únave.

Jeho vysoké množstvo obsahuje špenát, špargľa, cvikla, avokádo, fazuľa, šošovica, šalát, kapusta a brokolica. Obsahujú ho aj kvasnice, banány, pomaranče, vaječné žĺtky a pečeň.

Zdieľajte tento užitočný článok aj s ostatnými na Facebooku. Ďakujeme.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*