Na jeseň a v zime jeme kyslú kapustu oveľa častejšie. A to je veľmi dobré, pretože výborne pôsobí na imunitu a zlepšuje trávenie. Je však lepšie nekupovať ho do zásoby a vedieť rozoznať, že je pokazený. Signály nie sú vždy zrejmé.
Kyslá kapusta je jedným z najstarších a najzdravších produktov. V posledných rokoch sa jeho popularita zvýšila vďaka trendu fermentovaných produktov.
Kyslá kapusta posilňuje imunitu, pretože dodáva telu potrebné probiotické baktérie. Pravidelná konzumácia kyslej kapusty môže chrániť pred infekciami, najmä na jeseň a v zime.
Jednou z hlavných výhod kyslej kapusty je jej vplyv na trávenie. Mliečne baktérie v ňom obsiahnuté podporujú prirodzenú črevnú mikroflóru, pomáhajú pri vstrebávaní živín a zmierňujú tráviace ťažkosti.
Kyslá kapusta je bohatá aj na vitamín C a obsahuje železo, draslík a horčík, ktoré podporujú činnosť srdca a svalov.
Je povlak nebezpečný?
Je veľmi zdravý, ale samozrejme musí byť kvalitný. Samotný proces kvasenia kapusty je formou kazenia. Biely povlak na kapuste často spôsobuje obavy.
Môže mať rôzny pôvod, no najčastejšie ide o tzv “fermentačnú deku”. Ide o prirodzený efekt procesu mliečneho kvasenia.
Fermentačná deka je úplne bezpečná na konzumáciu, stačí ju pred konzumáciou odstrániť, aby neovplyvnila chuť siláže.
Ak je však biely povlak chumáčovitý a má rôzne farby – od sivej cez modrú až po oranžovú – môže to naznačovať výskyt plesní, ktoré sú škodlivé a siláž treba vyhodiť.
Nebezpečná pleseň
Nie je ťažké rozlíšiť pleseň od fermentačnej neresti. Fermentačná prikrývka je homogénna, mliečne bielej farby a charakteristického zápachu.
Pleseň má na druhej strane všívanú štruktúru a môže mať veľa rôznych farieb. Ak má siláž príjemnú kyslú vôňu a rovnomerný biely povlak na povrchu, možno ju bezpečne konzumovať.
Pokaziť sa môže aj kyslá kapusta, ktorej pleseň neprekáža. Vtedy je jeho zápach veľmi nepríjemný. Ďalším znakom, že kapusta nie je jedlá, je, ak sa kapusta spení a vo vode sa objavia bublinky. Pokazená siláž navyše zožltne na sivú.
Zdieľajte tento článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply