Výborné čokoládové kocky so smotanovým krémom: Lahôdka pre každého!

Suroviny: na 15 kociek 5×5 cm
Na cesto:
  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • štipka soli
Na náplň:
  • 7-8 dl smotany
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 40 g kakaa
  • 1 polievková lyžica želatíny
  • 4-5 polievkových lyžíc vody
Na glazúru:
  • 80 g čokolády
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 2 polievkové lyžice hustého broskyňového džemu
  • 1-2 polievkové lyžice rumu

Postup:
  1. Rúru predhrievam na 180 stupňov. Plech s rozmermi 30×25 cm som vystlala papierom na pečenie a vymastila. Odmeriam múku, kakaový prášok, pridám štipku soli a dobre premiešam. V inej miske odmerajte cukor a zašľahajte doň celé vajcia. Mixérom miešam, kým zmes nie je biela a veľmi spenená – asi 5-7 minút. Najprv na nízkych otáčkach, potom na maximálnych. Keď je napenená, opatrne vmiešam suché prísady a nakoniec olej.
  2. Cesto nalejeme na plech a zarovnávam. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov 8-10 minút. Vyberieme ho a necháme vychladnúť. V tomto momente ho rozrežem presne na polovicu (meriam). Odlepím papier na pečenie. Jednu polovicu vložím späť do plechu a druhú polovicu položím hladkou stranou na podnos – posypem ju trochou práškového cukru, aby sa nelepila.
  3. Džem dám do pohára, pridám rum a premiešam. Túto zmes som rozotrela na cesto – tým sa upchajú malé póry v ceste.
  4. Pripravíme polevu: Čokoládu nalámeme do malej misky, pridám olej a rozpustíme ju v mikrovlnnej rúre 2×15 sekúnd. Dobre premiešam nožom a rozotriem na plát džemu. Dala som ho na pol hodiny do chladničky. V tomto momente je poleva stuhnutá, ale nie tvrdá a je pripravená na krájanie. Vrchný presklený plát nakrájajte na kocky 5×5 cm.

  1. Urobíme krém: Želatínu zalejem vodou, premiešame a necháme 5 minút odstáť. Kakao a práškový cukor preosejem.
    Deň predtým krém odložím do chladničky. V miske ho vyšľahám do tuhej peny, potom pridám želatínu a premiešam ju a opatrne pridám kakaový prášok, ale už ho lyžicou rozmiešam. Na spodný plát nalejem krém, rovnomerne ho uhladím a potom naň po jednom naukladám kocky vrchného plátu. Koláč som dala do chladničky. Krájame pozdĺž kociek.

Prajeme dobrú chuť!

 

Written By
More from redakcia
Správnou masážou týchto bodov zrýchlite metabolizmus, stimulujete črevá a znížite zápaly!
Funkčnosť týchto techník je úplne jednoduchá. Hovorí sa, že každý orgán je...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *