Zloženie:
Na cesto:
- 250 g polohr. múky
- 200 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 25 g čerstvého droždia
- 1 vajce
- 1 dl oleja
- 1,5 dl vlažného mlieka
Na náplň:
- približne 4 polievkové lyžice strúhanky
- 500 g olúpanej tekvice na varenie
- 500 g mletého maku
- 200-250 g cukru
- 1 polievková lyžica medu
- štipka soli
- šťava z polovice citróna
- malá nastrúhaná citrónová kôra
Príprava:
- Vo vlažnom mlieku s trochou cukru a múky mierne rozmiešajte droždie, potom vložte prísady na cesto a mieste, kým sa nespoja. Nechajte kysnúť asi 45 minút a potom ho rozdeľte na dve časti. Jednu polovicu rozvaľkám a položím na plech (asi 30×30 cm). Druhú polovicu rozvaľkám a nechám na plechu. Obe som prikryla kuchynskou utierkou a nechala ich ešte pol hodiny kysnúť.
- Medzitým pripravím náplň. Tekvicu ošúpem a nastrúham. Nameliem mak. Keď tekvica odstála, vytlačím z nej šťavu, ale len toľko, aby jej zostalo dosť na mletý mak. Pridáme med, cukor, mletý mak, štipku soli, ochutíme citrónovou šťavou a kôrou a premiešame.
- Cesto na plechu posypeme 2 lyžicami strúhanky, pridáme plnku a uhladíme. Posypte zvyšnými strúhankou. Druhý plát cesta jemne položim na plnku. Rúru predhrejte na 200 °C, koláč rovnomerne popichajte vidličkou, vrch potrite mliekom a začnite piecť. Po 15 minútach znížim teplotu na 180 stupňov a pečiem, kým vrch nezhnedne. Približne 35-40 minút.
- Vyberiem z rúry a nechám vychladnúť. Keď je vlažný, nakrájam ho na plátky a podávam ho posypaný práškovým cukrom.
Leave a Reply