Výborný koláčik na jeseň s tekvicovo-makovou plnkou!

Zloženie:
Na cesto:
  • 250 g polohr. múky
  • 200 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 25 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 1 dl oleja
  • 1,5 dl vlažného mlieka
Na náplň:
  • približne 4 polievkové lyžice strúhanky
  • 500 g olúpanej tekvice na varenie
  • 500 g mletého maku
  • 200-250 g cukru
  • 1 polievková lyžica medu
  • štipka soli
  • šťava z polovice citróna
  • malá nastrúhaná citrónová kôra
Príprava:
  1. Vo vlažnom mlieku s trochou cukru a múky mierne rozmiešajte droždie, potom vložte prísady na cesto a mieste, kým sa nespoja. Nechajte kysnúť asi 45 minút a potom ho rozdeľte na dve časti. Jednu polovicu rozvaľkám a položím na plech (asi 30×30 cm). Druhú polovicu rozvaľkám a nechám na plechu. Obe som prikryla kuchynskou utierkou a nechala ich ešte pol hodiny kysnúť.
  2. Medzitým pripravím náplň. Tekvicu ošúpem a nastrúham. Nameliem mak. Keď tekvica odstála, vytlačím z nej šťavu, ale len toľko, aby jej zostalo dosť na mletý mak. Pridáme med, cukor, mletý mak, štipku soli, ochutíme citrónovou šťavou a kôrou a premiešame.
  3. Cesto na plechu posypeme 2 lyžicami strúhanky, pridáme plnku a uhladíme. Posypte zvyšnými strúhankou. Druhý plát cesta jemne položim na plnku. Rúru predhrejte na 200 °C, koláč rovnomerne popichajte vidličkou, vrch potrite mliekom a začnite piecť.  Po 15 minútach znížim teplotu na 180 stupňov a pečiem, kým vrch nezhnedne. Približne 35-40 minút.
  4. Vyberiem z rúry a nechám vychladnúť. Keď je vlažný, nakrájam ho na plátky a podávam ho posypaný práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Written By
More from redakcia
Recept na šampanský koláč: Dokonalé spojenie nadýchanej piškóty, ovocia a želé!
Ingrediencie na piškótové cesto: 4 vajcia 3/4 šálky cukru (130 gramov) 1...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *