Ingrediencie:
- 150 g masla
- 150 g horkej čokolády
- 5 veľkých vajec
- 1 polievková lyžica kakaa
- 170 g cukru
ČOKOLÁDOVÁ PENA
- 100 g masla
- 100 g horkej čokolády
- 3 veľké vajcia
- 1 polievková lyžica kakaa
- 100 g jemného cukru
- 2 čajové lyžičky želatíny rozpustenej v 80 ml teplej vody
PRÍPRAVA
- Rúru predhrejte na 180 °C. Formu s odnímateľným okrajom s priemerom 20 – 23 cm vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie.
Čokoládu nalámanú na kocky rozpustite spolu s nakrájaným maslom (v hrnci s hrubým dnom za stáleho miešania a bez prílišného zohrievania hmoty alebo vo vodnom kúpeli – t. j. v miske zavesenej nad hrncom s vriacou vodou). Zmes nechajte vychladnúť. Žĺtky zmiešajte s kakaom, potom ich pridajte do vychladnutej čokolády a premiešajte lyžicou alebo krátko premiešajte. - Bielka vyšľahajte do tuha, potom po malých dávkach pridávajte cukor a stále šľahajte. Pokračujte v miešaní 2 – 3 minúty, kým nie sú bielky husté, tuhé a lesklé. Jemne zmiešajte vyšľahané bielky s čokoládovou zmesou a nalejte do pripravenej tortovej formy, pečte 25 – 30 minút. Vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť v plechu. Koláč spadne a vytvorí sa priehlbina, ktorú vyplníte penou.) Nevyberajte z plechovky.
- ČOKOLÁDOVÁ PENA: Pripravte si ju tak, že rozpustite maslo a čokoládu, nechajte vychladnúť. Žĺtky zmiešajte s kakaom, pridajte do vychladnutej čokolády a premiešajte. Vyšľahané bielky veľmi jemne (bez rozbitia peny) zmiešajte s vychladnutou čokoládovou zmesou a želatínou rozpustenou vo vode (tiež vychladnutou).
Zmes nalejte do stredu upečeného dna. Na pene zo zvyšku čokoládovej zmesi urobte tmavšie pruhy. Vložte do chladničky na približne 4 – 5 hodín alebo na noc. Krájajte horúcim nožom.
Leave a Reply