Vynikajúci domáci TRDELNÍK! Všetci ho zbožňujú! Je prekvapivo jednoduchý a rýchlo hotový…

Potrebujete:

Na jeden trdelník, dlhý cez celú šírku rúry:

  • 200 g múky (100 g hladkej múky a 100 g polohrubej múky)
  • 30 ml mlieka
  • 60 – 70 ml vody
  • 1 žĺtok
  • 30 g cukru
  • 30 g zmäknutého masla
  • štipka soli
  • 8 g čerstvého droždia
  • bielok na potretie trdelníkov pred pečením
  • sekané orechy alebo škoricu a cukor na posyp pred pečením

Množstvo surovín si potom násobím podľa potreby, väčšinou robím dvojnásobok.

Postup prípravy:

  1. S troškou vody, múky, cukru a všetkého droždie urobíme kvások, ktorý necháme asi 20 minút kysnúť. Potom pridáme všetky ostatné suroviny, vymiešame mäkké cesto a necháme ho nakysnúť.
  2. Z 200 g múky je cesto na trdelník cez celú šírku rúry. Cesto treba vyváľať do tenkého valčeka – pomohla som si pri tom nakrojením cesta a potom už len dovaľkala dotenka.
  3. Valček sme na stole nechali asi 10 minút odpočinúť, navinuli na maslom pomastené trdlo – kraje treba zastrčiť pod cesto, aby sa nerozmotávali. Ľahko oboma rukami navinuté cesto pritlačili, potreli rozšľahaným bielkom, obalili v orechoch a cukre (alebo škorici a cukre) a hneď dali piecť do rúry, vyhriatej na 230 °C.

Počas niekoľkých minút boli trdelníky upečené. Ešte horúce ich treba zložiť z formy, po chvíľke z nich vyfúknuť vrelý vzduch a potom už len nechať vychladnúť, pocukrovať, nakrájať na dieliky a podávať.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páči, dajte mu like, komentár alebo ho zdieľajte so svojími priateľmi na Facebooku. Ďakujeme ❤

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*