Ingrediencie:
- 250 g ryže
- 700 ml mlieko
- 120 g maslo + na formu
- 50 g med
- 5 ks vajcia
- 0,50 lyžička soľ
- hladká múka na posypanie formy
- 400 g broskyne kompót
- 80 g cukor kryštál
Postup:
- Poriadne prepláchnutú ryžou dajte do hrnca, zalejte mliekom a varte domäkka, kým sa nevstrebe všetko mlieko. Počas varenia miešajte, aby sa ryža nepripálila. Maslo vyšľahajte s medom do peny a postupne do nej zašľahajte žĺtky.
- Uvarenú ryžu odstavte a nechajte v hrnci vychladnúť. Žĺtkovú zmes ochuťte citrónovou kôrou a postupne do nej zapracujte vychladnutú ryžu. V druhej miske vyšľahajte tuhý sneh z 3 bielkov a štipky soli. Zľahka ho vmiešajte do ryžového základu.
- Pripravenú formu vymažte maslom a vysypete hladkou múkou. Polovinou ryže pokryte dno formy, navrch rozložte vrstvu broskýň. Ovocie zakryjete zvyšnou ryžou. Takto pripravený nákyp vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút.
- Nad parou miešajte zvyšné bielky s cukrom, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom preložte nahriate bielky do misy robota a na najvyššie otáčky šľahajte. Dajte pozor, aby ste bielkovú hmotu neprešľahali. Po 20 minútach vyberte nákyp z rúry a navrch opatrne navrstvite pripravený sneh. Nákyp vložte späť do rúry. Teplotu zvýšte na 200 ° C a pečte ďalších cca 10 minút.
Prajeme dobrú chuť! 😊👩🍳
Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi a rodinou.
Leave a Reply