Tento krém nie je príliš zložitý, ale o to je lepší. Je veľmi užitočný na problematické časti tela a príjemne upokojuje aj kŕčové žily.
Žihľava môže byť aj čerstvá, len s ňou manipulujte v rukaviciach, pretože pichá. Hlavnou úlohou je zabezpečiť, aby olej pokryl žihľavy, preto použite, ak je to možné, vysoký hrniec
Zložky
- 100 ml olivového oleja
- 3 veľké hrste žihľavy
- 20 g včelieho vosku
Príprava
Do vysokého hrnca s vriacou vodou vložte nakrájané žihľavy. Ak máte starý mlynček na mak, môžete ho použiť a čerstvú rastlinu zomlieť. Najradšej používam čerstvé, ale vždy len nové výhonky rastliny, staré listy a stonky odstraňujte.
Veľké žihľavy sa vo voľnej prírode vyskytujú na mnohých miestach. Nie je ťažké ju rozpoznať, ale ak si nie ste istí, prejdite po nej rukou, ak nájdete žihľavu, určite ju ucítite.
Vždy zbierajte na nerušenom mieste, mimo ciest, hoci si myslím, že mnohí z vás to vedia. Žihľavu zalejte olejom a zahrievajte na miernom plameni, pričom ju nechajte prikrytú čo najdlhšie, najmenej však 1 hodinu.
Ak je zmes príliš horúca, na chvíľu ju odstavte z ohrevu a keď trochu vychladne, opäť ju zapnite. Keď je hotová a získate tmavozelený olej, preceďte ho cez filtračný papier alebo tenkú gázu a ďalej ho zahrievajte spolu s včelím voskom, kým sa vosk nerozpustí. Potom ho stiahnite z ohňa a miešajte metličkou, kým nie je vlažný.
Tento proces môžete urýchliť vložením do misky so studenou vodou. Ak je zmes príliš riedka, zohrejte ju a pridajte viac včelieho vosku. Nie je potrebné uchovávať ju v chladničke, ale pre citlivú pokožku je lepšia chladná zmes.
Leave a Reply