Podľa Dr. Johna R. Cristophera je kajenské korenie jednou z najzdravších bylín na svete a možno ho nazvať kráľom bylín. Vďaka svojim život zachraňujúcim vlastnostiam by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Kajenské korenie nie je nič iné ako veľmi ostrá paprika. Mleté kajenské korenie je ľahko dostupné v každom obchode s bylinkami.
- Stimuluje krvný obeh, čo je dobré pre srdce. Viaceré štúdie preukázali, že kajenské korenie je vhodné na bolesti kĺbov a zápaly.
- Zmierňuje nielen zápal, ale aj bolesť. Pri pravidelnom používaní môže obsah kapsaicínu dokonca zabrániť infarktu.
- Čistí krv, znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín.
Ako používať kajenské korenie?
- Čaj: Čajovú lyžičku mletej papriky zalejte šálkou vriacej vody, prikryte, nechajte 5 minút odstáť a vypite.
- Ako tinktúra
Vložte 60 g kajenského korenia do 900 ml 90% alkoholu. Nechajte stáť 40 dní, potom preceďte a získanú tinktúru používajte zvonka aj zvnútra. - Horúci paprikový olej
Naplňte nádobu kajenským korením a zalejte ho takým množstvom oleja, aby bolo zakryté. Vzduchotesne ho zakryte a nechajte stáť 2 týždne na teplom mieste. Používajte ho na mazanie zapálených, bolestivých a reumatických častí tela. Môže sa používať aj pri zápale ďasien. Vložte si do úst dúšok oleja, podržte 5-10 minút a vypláchnite. - Kajenské korenie krém
Balíček kvalitného masla nakrájajte na kúsky, roztopte ho nad parou a pridajte 3-4 polievkové lyžice nasekaného kajenského korenia. Varte 10 minút a potom nechajte vychladnúť.
Leave a Reply